Földi pokol a németeknél

A Die Welt beszámol arról, hogy a berlini kormány felháborodott az ENSZ szakbizottságának lesújtó jelentése miatt. A Focus szerint újabb politikusok bukhatnak bele a legfrissebb plágiumvádakba.

2011. 07. 07. 13:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Die Welt

Szociális, gazdasági és kulturális jogok szempontjából maga a földi pokol bontakozik ki az ENSZ bizottságának németországi beszámolójából. A jóléti állam jelenlegi állapotának bírálói eddigi álláspontjuk megerősítését látják a németországi viszonyok leírásában. Klaus Ernst, a Baloldali Párt társelnöke a beszámolóban az újraegyesülés óta minden kormány kudarcának szégyenletes dokumentumát látja. Ezzel szemben a berlini kormány úgy véli, az ENSZ előzetes jelentése nagyrészt érthetetlen és nem alapul ellenőrizhető tényeken. A jelentéssel kapcsolatban a megfigyelők azon tanakodnak, hogy milyen eredményre jutnának, ha a világ válságrégióiban alkalmaznák a németországi mércét. A jelentés készítői felemlegetik, hogy 1,3 millión nem tudnak a munkájukból élni, a németek 13 százaléka szegény. A segély nem biztosítja a „megfelelő életszínvonalat, ezenfelül az összes segélyezettnek gyakorlatilag minden munkát el kell vállalni és a tartósan munkanélkülinek kénytelenek ingyen dolgozni az önkormányzatoknak”.

Focus

Bernd Althusmann (CDU) alsó-szászországi oktatási miniszter is elismerte, lehetséges, hogy hibázott a doktorijának elkészítésekor. Ezért őszintén bocsánatot kér, fogalmazott Althusmann. A kereszténydemokrata politikus visszautasította doktorijának elkészítésével kapcsolatban a tudatos megtévesztés vádját. A kultuszminiszter üdvözölte a potsdami egyetem döntését, miszerint megkezdték a doktori disszertáció hivatalos felülvizsgálatát. Ugyanakkor visszautasította, hogy lemondjon. A felülvizsgálat eredményét egy hónapon belül várja. A jelentés szerint Althusmann a doktorija elkészítésekor számos tudományos szabályt megszegett. A doktori vizsgálata igazolja, hogy a CDU politikusa sok helyen tartalmában, illetve szövegében is jelentős részleteket vett át mások tudományos munkáiból anélkül, hogy ezeket megjelölte volna. Mindeközben a tübingeni egyetem megvonta Matthias Pröfrock (CDU) waiblingeni tartományi gyűlési képviselő doktori címét. Amint azt a jogi kar dékánja szerdán közölte, a doktori bizottság alapos vizsgálat és az érintett írásbeli állásfoglalása után hozta meg döntését. A vizsgálatok megállapították, a munka jelentős része más dolgozatokból átemelt szövegrészleteket tartalmaz anélkül, hogy azt jelezték volna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.