Folytatják a kémkedéssel vádolt amerikaiak tárgyalását

Felújították vasárnap Iránban a kémkedéssel vádolt, két éve letartóztatott három amerikai állampolgár perének tárgyalását.

MNO
2011. 07. 31. 15:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan vasárnap be is fejeződik a teheráni bíróságon zárt ajtók mögött folytatott per, és ítéletet is hirdetnek. A tárgyalás előtt a vádlottak ügyvédje reményét fejezte ki, hogy védencei szempontjából kedvező ítéletet hoz a bíróság, részint azért, mert már két évet töltöttek börtönbe, s amiatt is, hogy hétfőn kezdődik a muzulmán böjti időszak, a ramadán, amely idején a muzulmánoknak jót kell cselekedniük, meg kell bocsátaniuk az ellenük vétkezőknek, illetve jótékonykodniuk kell.

A három amerikait – Shane Bauert, Josh Fattalt és Sarah Shourdot – 2009 júliusában tartóztatták le, amikor Irak felől átlépték az iráni határt. Állításuk szerint egy turisták által kedvelt vízesést kerestek fel iraki kurd területen, és nem voltak tudatában a határsértésnek. Az iráni hatóságok nemcsak tiltott határátlépés, hanem kémkedés címén is vádat emeltek ellenük. Sarah Shourdot 13 hónapi fogva tartás után, tavaly szeptemberben szabadon bocsátották félmillió dolláros óvadék ellenében, súlyos betegsége miatt, de ő nem tért vissza Teheránba.

Az ügy még jobban megterhelte az Egyesült Államok és Irán amúgy sem felhőtlen viszonyát. A pernek eredetileg tavaly novemberben kellett volna megkezdődnie, de Sarah Shourd távolléte miatt 3 hónapra elnapolták. Egy bírósági meghallgatást tartottak február elején, majd május 11-én kellett volna folytatódnia a pernek, de akkor indoklás nélkül újra elhalasztották a meghallgatást.

Ez idő alatt Bauer és Fattal négyszer éhségsztrájkba kezdett, sérelmezve, hogy nem érintkezhettek hozzátartozóikkal. Két év alatt rokonaik csak háromszor beszélhettek velük telefonon, és csak egyszer, tavaly májusban kereshették fel őket a börtönben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.