Függetlenedett Dél-Szudán

A dél-szudáni parlament elnöke szombaton hivatalosan kikiáltotta az ország – Dél-Szudán – függetlenségét.

MNO
2011. 07. 09. 11:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szudánból megállapodás alapján kiszakadt Dél-szudáni Köztársaság a világ 196., Afrika 55. önálló országa, az ENSZ 193. tagállama. James Wanni Igga, a parlament elnöke helyiek tízezrei és nagyszámú külföldi vezető jelenlétében, ünnepélyes szertartás keretében jelentette be hazája függetlenné válását.

„Mi, a nép demokratikusan választott képviselői ezennel kinyilvánítjuk, hogy Dél-Szudán független és szuverén állam” – hangzott a parlamenti elnök által felolvasott proklamációban.

Rövidesen Magyarország is elismeri az új államot

Magyarország napokon belül elismeri Dél-Szudán önálló állammá válását, és diplomáciai kapcsolatokat köt vele – közölte az MTI-vel szombaton Hóvári János, a Külügyminisztérium államtitkár-helyettese, aki Magyarország képviseletében részt vett a jubai függetlenségi ünnepségeken.

Az államtitkár-helyettes szerint Szudán és a tőle függetlenné vált Dél-Szudán viszonyának rendezésére – egyebek mellett a határ teljes kijelölésére, az állampolgárok státusának rendezésére, a kőolajkincs megosztására – mindkét félben megvan a jó szándék. Ennek egyik legfontosabb jele, hogy Omar el-Besir szudáni elnök részt vett a függetlenség hivatalos kikiáltása alkalmából rendezett jubai ünnepségeken, és beszédében „elismerte az államközi kapcsolatokat”.

Hetvenhat ország képviseltette magát. Az Európai Unió részéről Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője vett részt a ceremóniákon, és kifejezte elismerését a két országnak a szétválás viszonylag békés keresztülviteléért – mondta Hóvári János.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.