Győrkőcfesztivál: a lurkóké lesz a világ

Győr belvárosa a hét végén óriási játszótérré változik: az idei Győrkőcfesztiválon a kicsik újra belevethetik magukat a Locspocs-sziget, a Furfangosok földje és a Meseutca rejtelmes-hívogató világába.

MN
2011. 07. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét színesnek ígérkezik a IV. Győrkőcfesztivál programja: tíz helyszínen csaknem ezer ingyenes program várja a családokat. Történik ez azért, mert a szervező Vaskakas Bábszínház már a fesztivál 2008-as indulásakor azt tűzte ki célul, hogy az Európai Unió Alapjogi Chartája „a gyermek érdeke mindenekelőtt” alapelvének jegyében olyan rendezvényt hívjon életre, amely a gyermekek személyiségének kibontakozását és önkifejező képességét erősíti, és rávilágít arra, mennyire fontosak és alapvetőek a szocializáció során a közösségben, családokban átélt élmények.
A Győrkőcfesztiválra a gyerekek regisztrációja az idén is a megszokott módon történik: minden lurkó egy mosolygós fotó ellenében veheti át gyerkőckarszalagját, amellyel a kicsik minden programot ingyen látogathatnak. A karszalagra az egyik szülő telefonszáma is felkerül, hogy a tömegben elkóborló, elsodródó gyerekek mielőbb megtalálhassák szüleiket.
A pénteki nyitónapon Farkasházi Réka Hajnali csillag peremén című albumáról énekel, és koncertezik a Boribon is, majd a város kulcsának birtokbavételét fényfestéssel, tűzijátékkal ünneplik meg. A fesztivál idejére a győri Bécsi kapu tér mesevárossá változik: megelevenednek a legkedvesebb mesehősök, felépül a mesecukrászda, a mesekaszinó, meseautók cikáznak majd az utakon, lehet bóklászni a meseerdőben vagy épp felhővadászatra benevezni. A mesevárosban vendégeskedik majd a Kukucska Színház, a Bollár Kótyag, a Tintaló Társulás, a Bóbita Bábszínház, a Hepp Trupp és a Kabóca Bábszínház is.
A vároldalban kialakított Furfangosok földjén a tudományoké lesz a főszerep: a Mobilis Interaktív Kiállítási Központban látványos kísérleteket végeznek majd a hozzáértők a merész gyerekek segítségével. A nagyobb korosztály tagjai óriás táblajátékokkal pallérozhatják elméjüket, vagy kipróbálhatják a szárazjeges rakétát.
A Locspocs-szigeten, a fesztivál legkedveltebb helyszínén a vízi csodák labirintusában tombolhatnak a kicsik, a ringató csónakázótó pedig inkább a kisgyermekes anyukákat várja egy délutáni közös sziesztára. A Rába folyó fölött kifeszített drótkötélpályán most is bárki átrepülhet. A Radó-szigeten egész napos bábszínházi előadások mellett babakonyhával is várják az arra tévedőket. A boldog békeidőket is megidézik itt: a szatócsboltban krumplicukrot, lépesmézet, kakasos nyalókát lehet majd kapni, de a régi korok játékait – a gúzsdobálást, a kakasütőt, a csúzlizást – is kipróbálhatják a gyerekek. A Tipegő-topogó babakert szivárványos mesevilága pedig a legkisebbeket és szüleiket várja majd egy közös játékra.
A Győrkőcolimpián úszás, atlétika, labdarúgás, kézilabda és streetball sportágakban mérhetik össze erejüket a merészebbek az Aranyparton és a Barátság parkban.
Szombaton az Óriás színpadon Méhes Csaba és a Brass in the Five a tubatigrisről és a trombitaparipákról mesél majd, az Új Színház társulata pedig A világszép nádszálkisasszony című mesejátékot mutatja be. A fesztivál partneréttermeiben, szállodáiban a rendezvény ideje alatt ingyen étkezhetnek, szállhatnak meg a fesztivál karszalagját viselő gyerekek. A Xantus János állatkertben ingyen sétálhatnak, s a győri Rába Quelle élményfürdőben sem kell fizetniük a belépésért, ráadásul ingyen vonatozhatnak a MÁV és a GYSEV járatain.

Bővebb infó: www.gyorkoc.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.