Gyors választásokat ígér a király

Gyors választásokat, az algériai-marokkói határ újbóli megnyitását és a szomszédos Algériával való kapcsolatok teljes rendezését ígérte szombati trónbeszédében VI. Mohamed marokkói király.

MNO
2011. 07. 30. 18:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az észak-marokkói Tangerben trónra lépése 12. évfordulója alkalmából mondott beszédében az uralkodó az új parlament gyors megválasztását szorgalmazta, hogy az új kormányfőt a választáson győztes párt jelölhesse ki soraiból.

A marokkóiak több utcai tüntetés után július 1-jén rendezett népszavazáson 98 százalékos többséggel fogadták el az alkotmánymódosítást, amely az uralkodó mindenekfelettiségét fenntartva megerősíti a kormányfő hatáskörét.

A király a választás pontos időpontját nem közölte, de figyelmeztetett, hogy minden késlekedés csökkentheti az új reformok kínálta lehetőségeket. A választás időpontjáról jelenleg folynak a tárgyalások a belügyminisztérium és a pártok között.

A politikai pártokhoz fordulva az uralkodó felkérte őket: kettőzzék meg erőfeszítéseiket hogy az állampolgárok, főként a fiatalok megbékéljenek a politikával. A demokráciapárti tüntetők magját a fiatalok és az iszlamisták alkotják. Az alkotmányreform elfogadása ellenére a Február 20. mozgalom fiataljai folytatják a nagyvárosokban a tüntetéseket mélyreható reformokat követelve.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.