Ha nem közelít a trópusi vihar, még a csőd is jól jöhet

A hazai autósok akár jól is járhatnának az amerikai államcsőddel és vele a dollár gyengülésével, ha nem fenyegetné trópusi vihar az olajkitermelést a Mexikói-öbölben. Egyes előrejelzések szerint őszre az olaj világpiaci ára a jelenlegi 116 dollárról 130 dollár fölé emelkedhet, ami Magyarországon 400 forint feletti benzinárat jelentene.

MNO
2011. 07. 30. 15:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdától mutat újabb történelmi csúcsot az ároszlop. A 95-ös benzin átlagára 388 forint, a gázolajé pedig 375. Előbbi nagykereskedelmi árát 3, míg utóbbiét négy forinttal emelte legutóbb a Mol. A benzin nálunk a legdrágább a térségben, amit egyre kevesebb autós pénztárcája bír el. A Magyar Ásványolaj Szövetség adatai szerint éves viszonylatban 6 százalékkal esett vissza a fogyasztás a benzinnél, és csaknem 3 százalékkal a gázolajnál. Az üzemanyagárakat a dollár és a kőolaj világpiaci jegyzésára mozgatja.

Jelen pillanatban új csúcson van a benzin ára, és nem kizárt, hogy tovább növekedhet. Az olajár is relatíve magas szinten van az elmúlt hetekhez képest. Az aggodalmakat fokozhatja a hurrikánszezon beköszöntése. A legfrissebb hírek szerint egy trópusi vihar tart a Mexikói-öböl irányába, amely komoly bázisa az olajkitermelő vállalatoknak. Ők el is kezdték leállítani a kitermelést, ami rövid rövid távon belül jelentős drágulást mutathat – mondta a hírTV-nek a Buda-Cash Brókerház elemzője, Tóth Gergely.

Egyes előrejelzések szerint őszre az olaj hordónkénti ára a jelenlegi 116 dollárról 130 dollár fölé emelkedhet, ami négyszáz forint feletti benzinárat jelentene. A magyar autósoknak egy esetleges amerikai csődhelyzet jól jönne – legalábbis a tankolásnál.

Most az amerikai dollár szempontjából meghatározó az, hogy a döntéshozók milyen megállapodásra fognak jutni a következő napokban az adósságplafon megemelésével kapcsolatban. Ha nem sikerülne előrelépést felmutatniuk, akkor a dollár akár jelentősebben is eshet az euróval szemben, ami a forinttal szembeni árfolyamát is befolyásolhatja – tette hozzá az elemző.

Magyarországon egyébként az üzemanyagok kiskereskedelmi árának csaknem kétharmadát az adók és az egyéb díjak teszik ki.

(hírTV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.