Halálra is ítélhetik Mubarakot

Egyesíti a bíróság a volt egyiptomi belügyminiszter és Hoszni Mubarak bukott államfő perét, amelyben csaknem 900 tüntető meggyilkolásával vádolják őket a februári 18 napos felkelés idején.

MNO
2011. 07. 25. 14:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kairói bíróság hétfőn augusztus 3-ra halasztotta Habib al-Adli egykori belügyminiszter perének kezdetét. Mubarak és két fia – Alaa és Gamal – tárgyalását már korábban ugyanerre a napra tűzték ki.

Egyiptomban 846 embert öltek meg a rendőrök és a biztonsági erők a januári–februári népfelkelés 18 napja során. Az országot harminc éven keresztül irányító Mubarak február 11-én kényszerült lemondani államfői posztjáról. Al-Adli és hat tanácsadójának ügye hamarabb került a bíróság elé. A hétfői meghallgatást az egyiptomi tévé élőben közvetítette. Ezen az ügyben eljáró főbíró úgy döntött, hogy egyesíti a két pert, mivel a vád mindkettőben ugyanaz. Amennyiben Mubarakot, Al-Adlit és hat társát elítélik, akár halálbüntetéssel is sújthatják őket.

A 83 éves Mubarak a vörös-tengeri Sarm-el-Sejk egyik kórházában van őrizetben április óta. Egyelőre hivatalosan nem közölték, hogy hol lesz a tárgyalás. A helyi sajtó jelentése szerint ugyanakkor a helyi bíróságot már felkészítették arra, hogy Sarm el-Sejkben lesz.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.