Hatmilliárd forint jut idén a filmipar helyzetének rendezésére

Csaknem hatmilliárd forintot kap költségvetési forrásokból a Magyar Nemzeti Filmalap a filmes tartozások megvásárlására és a nemzeti filmipar megújítására egy friss kormányhatározat szerint.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/790853" target="_blank"><strong>• Havas a Magyar Nemzeti Filmalap élén</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/787995" target="_blank"><strong>• Zárolás fenyegeti a számlákat, Vajna tárgyal a bankokkal</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/786889" target="_blank"><strong>• Megszületett a magyar filmipart megújító kormányhatározat</strong></a>

MNO
2011. 07. 12. 13:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány 1,5 milliárd forint átcsoportosítását rendelte el a nemzeti filmipar megújítása érdekében szükséges feladatok kiegészítő támogatására. Az átcsoportosítás forrása a költségvetés Miniszterelnökség fejezetének rendkívüli kormányzati intézkedések címe – olvasható a Magyar Közlöny hétfői számában. A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) idei keretéből megmaradt 970 millió forintot is a jelentős mértékű adósság rendezésére fordítják – vált ismertté.

A Nemzetgazdasági Minisztériumnál (NGM) szereplő Szervezetátalakítási alap előirányzatából további 3,5 milliárd forintos támogatást kap a Magyar Nemzeti Filmalap, amely előlegként jogosult azonnal megkapni az összeget. A filmalap az MMKA tartozásállományának megvásárlására, rendezésére használhatja fel a támogatást.

Az MMKA 5,1 milliárd forintos tartozást halmozott fel, a hitelbe adott állami támogatásért a szerződésekben a filmprodukciós cégeknek kellett felelősséget vállalniuk. A hitelállományon 49 cég „osztozik”, a produkciós cégek hat pénzintézettel, az Erste, a Banco Popolare, a CIB, az MKB, a Raiffeisen és az FHB bankokkal állnak kapcsolatban. Korábban ismertté vált, hogy Andrew Vajna, a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos tárgyalásokat folytat a hat pénzintézettel az adósságok rendezéséről.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.