Hol a vége? Újabb rekordot döntött meg a svájci frank

A módosított amerikai első negyedéves GDP-adat közzétételét követően rekordszintre gyengült a dollár és az euró a svájci frankkal szemben, ezzel párhuzamosan a forint negatív rekordja is megdőlt. A svájci frank történelmi rekordja 239,06 forint.

MNO
2011. 07. 29. 13:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A forint több kedvezőtlen nemzetközi devizapiaci tényező együttes hatására gyengül. Az intézményes befektetők dollárbefektetéseikből „menedék deviza” eszközökbe áramoltatják át nagy tételekben likvid befektetéseiket, ami gyengíti a dollárt, viszont erősíti a svájci frankot és a japán jent, illetve dollárban emeli az arany árát is. Ugyanakkor az euró is gyengül, tükrözve az euróövezet pénzügyi stabilitásával szemben alig egy héttel a második görög segélycsomag elfogadása után ismét fokozódó kétségeket.

Csütörtök éjszaka a washingtoni képviselőház elhalasztotta a szavazást az államadósság-limit megemeléséről, illetve a Moody's leminősítést valószínűsítő figyelőlistára vette a spanyol szuverén adósbesorolást. A csütörtöki olasz kötvényaukció kiábrándító eredménye láttán fokozódott az euróbefektetések felszámolása, a felszabadított összegek áthelyezése más eszközökbe.

Pénteken New York-i tőzsdei nyitás előtt közzétett meglepően gyenge amerikai GDP-növekedési adatok megrendítően hatottak a devizapiacokra, a dollár és az euró új negatív rekordot állított be a svájci frankkal szemben, az arany ára dollárban új rekordra emelkedett. A dollár 0,7868 svájci frank, az euró 1,1315 svájci frank árfolyamra esett. Az arany ára unciánként 1.632,68 dollár lett az azonnali piacon. A svájci frank ezzel egy időben a forinttal szemben is új rekordot ért el 239,06 forintos jegyzésen.

Az előző rekord alig két hete, a múlt héten hétfőn született 238,46 forintos jegyzésen. A piacokon a következő napokra ennek a folyamatnak a folytatódását, a menedék befektetési eszközök iránti kereslet fokozódását, árfolyamaik erősödését jelzik előre. Az eurót péntek délután négykor 269,80 forinton jegyezték a csütörtök délutáni 268,19 forint után. A dollárt 187,62 forinton jegyzik 1,4382 dolláros euróárfolyam mellett. Csütörtök délután a dollárt 187,86 forinton, az eurót 1,4288 dolláron jegyezték. A svájci frank árfolyama 238,53 forint a csütörtök délutáni 234,07 forint után. Száz japán jent 245,67 forinton jegyeznek 241,28 forint után.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.