Hunvaldnál két és fél év után betelt a pohár + Képriport

A vádlottak meghallgatásával folytatódott a Hunvald-ügy tárgyalása pénteken a Fővárosi Bíróságon (FB). A bíróság erre a napra tizenegy vádlott meghallgatását tervezte, ám három vallomást már csak ősszel hallgatnak meg.

MNO
2011. 07. 08. 16:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sok száz milliós önkormányzati ingatlanpanamák, fiktív megbízási szerződések, szociális bérlakás-kiutalások és más bűncselekmények vádjával indult ügy elsőrendű vádlottja Gál György volt erzsébetvárosi szabad demokrata gazdasági bizottsági elnök, a másodrendű vádlott pedig Hunvald György volt VII. kerületi szocialista polgármester. A büntetőperben 25 ember ellen emelt vádat az ügyészség hivatali visszaélés, hűtlen kezelés, vesztegetés, csalás és más bűncselekmények miatt, ám a büntetőper kezdetén, ez év áprilisában az FB úgy határozott, hogy 13 vádlott esetében elévült a közokirat-hamisítással kapcsolatos vád, ezért megszüntette az eljárást.

Ez a 13 vádlott az ügyészség szerint strómanként, a vevői oldalon felbukkanó cégekkel kapcsolatban vett részt az önkormányzati ingatlanok mélyen áron aluli adásvételében. Közülük kilenc vádlottal kapcsolatban nem is tartalmazott mást a vádirat, így ha esetükben jogerősen megállapították volna a közokirat-hamisítás ügyében a büntetőeljárás elévülés miatti megszüntetését, akkor a továbbiakban 25 helyett csak 16 vádlottal szemben folytatódott volna az ügy tárgyalása.

Az FB elévülés miatti megszüntető határozatát azonban az ügyészség fellebbezése folytán a Fővárosi Ítélőtábla júniusban felülbírálta, és kimondta, hogy a vádbeli cselekmények elévülése nem állapítható meg, az eljárást e 13 ember ügyében is folytatni kell. Közülük a pénteki tárgyaláson nyolc vádlottat hallgattak meg. Az erzsébetvárosi ingatlanügyekben közreműködő ügyvéd vádlotti meghallgatása három órán át tartott, így több vádlott csak szeptemberben tehet vallomást.

A csaknem nyolc órán át tartó tárgyalás végén Gál György és Hunvald György is azt kérvényezte, hogy előzetes letartóztatásukat a bíróság enyhítse házi őrizetre. Az FB a kérést elutasította. Mindkét vádlott fellebbezett a döntés ellen, így az még nem jogerős. Hunvald György a szigorú kényszerintézkedés, vagyis a két és fél éve tartó előzetes letartóztatás miatt az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult.

A Fővárosi Bíróságon – a nyári ítélkezési szünet miatt – csak szeptember elsején folytatódik a per a további vádlottak és a tanúk meghallgatásával. A bíróság ősztől az év végéig hetente három tárgyalási napot tart ebben az ügyben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.