Huszonegy bányász vesztette életét

Huszonegy bányász vesztette életét, tizenhat társuk eltűnt pénteken két kelet-ukrajnai bányában történt balesetben. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/800219" target="_blank"><strong>• Robbanás rázta meg a bányát, 16-an meghaltak</strong></a>

MNO
2011. 07. 29. 20:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első baleset – minden valószínűség szerint metánrobbanás – péntekre virradóra, éjfél után két órával következett be Luhanszk megye Szuhogyilszk-Vosztocsna nevű bányájában. Tizenhét bányász meghalt, kilenc pedig eltűnt – közölte a rendkívüli helyzetek minisztériumának egyik vezetője. A délelőtti órákban egy másik baleset is történt a szomszédos Donyeck megyében, ahol összedőlt egy emelőtorony: itt négy ember halt meg és heten tűntek el.

A Szuhogyilszk-Vosztocsna bányában történt robbanás idején 28 bányász tartózkodott a tárnában 915 méter mélyen. A baleset miatt a helyszínre érkezet Jurij Bojko energetikai és szénipari miniszter, s átvette a mentési munkálatok irányítását. Viktor Janukovics elnök félbeszakította krími nyaralását és a bányához utazott.

A bánya az elnök választási kampányát finanszírozó Rinat Ahmetov, a leggazdagabb ukrán tulajdonában lévő holdinghoz tartozik. Az elnök a bányák biztonsági intézkedéseinek javítását szorgalmazta. Hasonló tragédiáknak nem szabad megismétlődniük – mondta.

A Szuhogyilszk-Vosztocsna bánya a Donyec-medence egyik legveszélyesebb szénkitermelő helye a gyakran előforduló omlások és váratlan gázkitörések miatt. 1992 júniusában 63 ember vesztette életét, és mintegy százan megsérültek ugyanott sújtólégrobbanás következtében. Öt évvel ezelőtt nyolc ember halálát okozta egy baleset a bányában. Egy hónappal ezelőtt tűz ütött ki az egyik vájatban, de akkor senkinek sem esett baja.

A bányát üzemeltető Krasznodonuhol szénbányavállalatot irányító Metinveszt cég egyik vezetője megerősítette, hogy a bánya az egyik legveszélyesebb Ukrajnában a nagy metánkoncentráció miatt. „A cég jelentős összegeket fektetett be a bánya korszerűsítésébe, de még mindig borzalmasan veszélyes” – mondta a nevének elhallgatását kérő vezető. A második baleset a Donyeck megyei Makijivka Bazsanov bányájában történt, ahol összedőlt egy hetven méter magas emelőtorony. Négy ember meghalt, négyen megsérültek, hét bányász sorsa ismeretlen – közölte a katasztrófavédelmi tárca. Andrij Sisackij, Donyeck megye állami közigazgatási hivatalának vezetője elmondta: a mentők hallották, hogy a romok alatt rekedt bányászok életjelt adnak magukról.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.