Idegenforgalom terén nincsenek gondjai Görögországnak

Fellendült az idegenforgalom Görögországban, az első félévi adatok alapján arra lehet számítani, hogy az idén jóval többen keresik fel az országot, mint tavaly.

MNO
2011. 07. 08. 17:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A görög utazási irodák szövetségének pénteki közlése szerint az év első felében 9,5 százalékkal több turista érkezett Görögországba, mint egy évvel korábban. Csupán júniusban mintegy 16 százalékos volt a növekedés. Elsősorban a görög szigetek profitáltak a növekedésből: Rhodoszra 33,3 százalékkal, Kosra 31,1 százalékkal, Krétára 15,1 százalékkal, Korfura 7,9 százalékkal több turista érkezett január–június között, mint egy évvel korábban. Athénban viszont 3 százalékkal csökkent az odalátogatók száma a gyakori utcai zavargások miatt.

Az idegenforgalmi szakma arra számít, hogy az idén 12 százalékkal több turista érkezik az országba, mint tavaly, nagyjából 16 millió. Ez megfelel az előző évek átlagának. Ágazati elemzők szerint a növekedés egyebek mellett arra vezethető vissza, hogy a válság és a halálos áldozatokat is követelő sztrájkok miatt tavaly sokan elhalasztották utazásukat, és ezt most bepótolják. Másrészt a görögországi nyaralás most egyfajta szolidaritásként is felfogható például a németeknél, akik általában nagy előszeretettel nyaralnak a görög szigeteken.

Hozzájárul Görögország népszerűségének növekedéséhez az is, hogy a turisták elkerülik Tunéziát és Egyiptomot, ahol még nem normalizálódott teljesen a helyzet a tavaszi lázongások után.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.