Így megy ez: ismét betiltották Vonnegutot

Ismét betiltották Vonnegutot. A nagy hatású amerikai író Az ötös számú vágóhíd című művét ezúttal egy missouri középiskolában nyilvánították nemkívánatos vendégnek.

KNL
2011. 07. 30. 3:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Republic városában működő Republic középiskola szülők panaszai alapján, egy éven át tartó heves vita után döntött úgy, eltávolítja a tantermekből a kérdéses könyvet. Az iskolai tanács egyhangú határozatot hozott, indoklásul pedig a csúnya szavak magas számát és a regény felnőttes témáját emelte ki.

„Nincs szó morális- vagy értékítéletről, egyszerűen úgy véljük, ez a mű inkább az egyetemi korosztálynak szól” – nyilatkozta az iskolakörzet vezetője, Vern Minor.

Nem ez az első eset, hogy Az ötös számú vágóhíd kiveri a biztosítékot. 1973-ban, nem sokkal megjelenése után egy észak-dakotai tanintézmény összegyűjtötte, majd elégette mind a harminckét, birtokukban lévő példányt. „Háborút vívtunk a nemzet ellen, mely könyveket égetett” – írta a felháborodott Vonnegut az igazgatónak.

A Vágóhíd azóta is szerepel a legtöbbször betiltott alkotások listáján. „A gyermekek keresztes hadjárata” alcímű regény „többek között arról szól, hogyan halnak meg a fiatalok egy olyan célért, melyet kevéssé vagy egyáltalán nem képesek felfogni” – fogalmaz Mike Hendrics, a témában járatos újságíró. – A szerző valószínűleg csodálkozna, ha megtudná, miért nem való ez a téma középiskolásoknak„. De lehet, hogy csak annyit mondana: így megy ez.”

(csmonitor.com)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.