Indul a Szentendrei Nyár

Színházi előadások az ország különböző részeiről és a határon túlról, komolyzenei, népzenei és világzenei koncertek, dzsesszfesztivál, augusztus utolsó hétvégéjén pedig éjszakába nyúló művészeti és gasztronómiai események várják a pénteken induló Szentendrei Nyár programsorozatára látogatókat.

MNO
2011. 07. 08. 12:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Juhász Károly, a Szentendrei Kulturális Kft. művészeti vezetője az MTI-nek elmondta, hogy rendezvénysorozat nyitányaként este fél kilenckor az Anconai szerelmesek című zenés játékot mutatják be a Városháza udvarán a Szlovákiából érkező Komáromi Jókai Színház előadásában.

Mint hozzátette, a Szentendrei Nyár műsorába olyan darabokat is válogattak, amelyeket a városban és a környéken élők ritkábban láthatnak, elsősorban az ország távolabbi részein, illetve a határon túl bemutatott előadásokkal szerették volna megismertetni a közönséget. Így vendégszerepel Szentendrén a kecskeméti Katona József Színház és a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház is.

A hagyományokhoz híven idén is bemutatnak egy saját produkciót: augusztus 5-én tartják Pozsgai Zsolt A gyermekkirály című történelmi játékának ősbemutatóját a szerző rendezésében. Az előadás helyszíne a Városháza 380 fő befogadására alkalmas udvara lesz – tette hozzá Juhász Károly.

Augusztus végéig összesen 13 színpadi produkciót láthatnak az érdeklődők, ehhez jönnek még vasárnaponként a gyermekelőadások. Az összművészeti rendezvénysorozaton azonban nagy jelentőséget kap a zene is, így számos koncerttel is várják a közönséget.

A Barcsay-udvarban lép fel Szvorák Katalin, a Söndörgő együttes, a cseh születésű, Amerikában élő Marta Topferova, a Kecskés Együttes, a Nikola Parov Quartet és Herczku Ági, valamint a Vujicsics Együttes. A Városháza udvarán július 29-én egynapos dzsesszfesztiválra várják a stílus kedvelőit. Fellép a Borbély Műhely, a Bin-Jip, a Tzumo & Borlai Electronic Dreams és az Erik Sumo Band Kiss Erzsivel. Augusztus 20-án a Péter-Pál-templomban ad ünnepi koncertet a Szentendrei Kamarazenekar.

„Természetesen a szentendrei múzeumok sem maradhatnak ki a kínálatból” – mondta Juhász Károly, hozzátéve, hogy ezek állandó kiállításaikkal várják a látogatókat. A gyerekek és a fiatalok napközben a Dunaparti Művelődési Ház udvarán tölthetik el kellemesen az idejüket. Esténként ugyanott kamara-előadásokat tekinthetnek meg az érdeklődők, köztük Hamvas Béla A bor filozófiája című írásának színpadi változatát.

A rendezvénysorozat záróakkordja a Szentendre éjjel-nappal nyitva című háromnapos esemény lesz augusztus 26–28. között, amelynek keretében a résztvevők a késő éjszakába nyúló látványos művészeti és gasztronómiai programokon mondhatnak búcsút az idei nyárnak. A szervezők telt házas előadásokra és tízezres látogatottságra számítanak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.