Irak veszélyesebb lett

A gyakori pokolgépes merényletek, gyilkosságok és a síita milíciák akcióinak kiújulása miatt Irak ma veszélyesebb hely, mint amilyen egy évvel ezelőtt volt – ezt állítja egy amerikai illetékes a washingtoni kormányzatnak és a kongresszusnak benyújtott, szombaton nyilvánosságra hozott jelentésében.

MNO
2011. 07. 30. 12:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Stuart W. Bowen, az iraki újjáépítést felügyelő amerikai megbízott 172 oldalas anyagában a „bizonytalanságok nyaraként” jellemzi a mostani időszakot, arra utalva: továbbra sem világos, hogy az év végi csapatkivonási határidő után maradnak-e mégis amerikai katonai alakulatok az országban.

A jelentés emlékeztet, hogy júniusban 15 amerikai katona halt meg Irakban, s így az elmúlt két évben itt ez volt a legvéresebb hónap az amerikai haderő számára. Szinte mindegyikük halála a síita milíciák számlájára írható.

A dokumentum szól arról is, hogy nőtt a rakétagránátos támadások száma a bagdadi „zöld zóna” (a legfontosabb kormányintézményeknek helyt adó, szigorúan védett övezet) ellen, s hogy szinte mindennaposak a különböző iraki politikai vezetők, bírák, illetve a biztonsági erők tagjai elleni merényletkísérletek.

A jelentés külön is említi az északkelet-iraki Dijala tartományt, amely Iránnal határos, s lakosságának összetétele (egyaránt élnek itt szunniták, a síiták és a kurdok) „robbanékony elegyet” alkot. A dokumentum szerint itt nagyon instabil a helyzet, s gyakoriak a sok halottat követelő pokolgépes akciók.

Bowen egyébként bírálja az amerikai hadvezetést, amely szerinte tévesen értékeli a helyzetet, az instabilitást. Ennek bizonyítékaként idéz egy májusi katonai közleményt, amelyben az amerikai illetékesek „nagyon-nagyon pozitív” biztonsági trendekről beszéltek. Bowen viszont úgy látja, hogy az iraki nemzetbiztonság „nagyon törékeny”, s a jelenlegi helyzet a 2007-essel hasonlítható össze, amikor Irak a polgárháború szélére sodródott.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.