Ismét javuló képet mutat a vállalkozások bizalmi mutatója

Az elmúlt egy év folyamatos csökkenése után ismét javuló képet mutat a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv-k) következő egy évre vonatkozó várakozásait jelző K&amp;H kkv bizalmi index, amely az első negyedévhez képest 8 ponttal javult, mínusz 12 pont volt a II. negyedévben.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/795505" target="_blank"><strong>• 105 milliárddal csökkentek a terhek</strong></a>

MNO
2011. 07. 07. 9:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az emelkedő tendencia mögött a közterhek, valamint a vállalati hitelkamatok változására vonatkozó negatív kilátások mérséklődése áll, emellett a vállalkozások a vevői és szállítói kapcsolatok további javulását vetítik előre – nyilatkozta az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben Németh László, a K&H kkv marketing főosztályvezetője. A mutató egy évvel korábban még plusz 6 pont volt, s bár értéke ettől jelentősen elmarad, az elmúlt háromnegyed évben tapasztalt folyamatos csökkenése megállt, ami főként annak köszönhető, hogy jelentősen javultak a vállalati hitelkamatok emelkedésére vonatkozó várakozások. A jelenlegi 6 százalékos jegybanki alapkamat mellett a vállalkozások átlagosan 1 százalékot el nem érő kamatemelést várnak a vállalati hitelek esetében, ami gyakorlatilag a jelenlegi piaci kamatszintek változatlanul tartását feltételezi a szakértő szerint.

A szállítási határidő a legfontosabb

Emellett a közterhek növekedésére vonatkozó pesszimista várakozások is mérséklődtek, és immár azok a vállalkozások vannak túlsúlyban (53 százalék), amelyek nem számítanak további emelkedésre e téren. Az elmúlt negyedévhez képest 10 százalékponttal csökkent a közterhek növekedését prognosztizáló vállalkozások aránya, jelenlegi arányuk 38 százalék. Pozitívan változott a beszállítói kapcsolatok megítélése is, ami mögött leginkább az áll, hogy a jelenleg átlagosan 20 napos kifizetési határidővel szemben a vállalatok 2 napos határidő-növekedéssel számolnak az elkövetkező egy évre. Eközben a beszállítókkal kapcsolatos elvárások fontossági sorrendje lényegében változatlan maradt, továbbra is a minőség, az ár és a szállítási határidő a legfontosabb szempont a partneri kapcsolatok értékelése során.

A felmérés során a vevői kapcsolatokat, illetve az uniós pályázati lehetőségeket ítélték meg legpozitívabban a vállalkozások. A vevői kapcsolatok optimista megítélése főként annak köszönhető, hogy az elmúlt negyedévhez képest átlagosan 2 nappal csökkent a vevői kifizetések határideje, amely jelenleg 32 nap, emellett a megkérdezett cégvezetők további 2 napos rövidüléssel számolnak. Habár az uniós pályázatok megítélése továbbra is pozitív, ez főként az egy cégre jutó benyújtott pályázatok arányának emelkedése miatt van így, mivel a pályázati források elérhetőségét a cégvezetők 40 százaléka továbbra is nehéznek tartja. A gazdaságpolitika megítélése 5 pontot csökkenve mínusz 17 pontos értékre romlott, folytatva az elmúlt két negyedévben tapasztalható trendet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.