Jézus leszármazottjának tartja magát

A republikánusok új, még konzervatívabb adósságcsökkentő törvényben állapodtak meg – teljesen feleslegesen, hiszen a demokrata vezetésű szenátus ezt sosem fogja elfogadni – tudósít a The Washington Post. Obama azonban elnöki hatalmát segítségül hívva egyszerűen megoldhatja a patthelyzetet. Poligámista szektavezér pere kezdődik Texasban – írja a Christian Science Monitor. Warren Jeffs a mormon egyház fundamentalista vadhajtását, az FLDS-t vezeti, és Jézus Krisztus egyenes ági leszármazottjának tartja magát.

2011. 07. 29. 19:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Washington Post (washingtonpost.com)

A republikánusok új, még konzervatívabb adósságcsökkentő törvényben állapodtak meg – teljesen feleslegesen, hiszen a demokrata vezetésű szenátus ezt sosem fogja elfogadni – tudósít a The Washington Post. A keddi határidő egyre közeleg, az álláspontok azonban nem közelednek – még az is lehetséges, hogy Obama elnöki hatalmát segítségül hívva egyszerűen át fogja vágni a gordiuszi csomót.

John A. Boehner házelnök zárt ajtók mögött tartott találkozón egyezett meg a republikánus képviselőcsoport lázadozó tagjaival. Magáról az új javaslatról keveset tudni, annyi azonban bizonyos, még több engedményt tartalmaz a konzervatívabb képviselők számára: többek között a kiegyensúlyozott költségvetés alkotmányba foglalását irányozza elő. A terv a Post értesülései szerint több, eddig vonakodó konzervatívot is meggyőzött, így a Ház valószínűleg meg fogja azt szavazni.

Ez azonban legfeljebb Boehner házelnök tárgyalói képességeinek megítélésén segít, a költségvetési blokádon nem: a szenátus és az elnök már többször jelezte, mivel a republikánus javaslat csak rövid távra (néhány hónapra) oldaná meg a problémát, ezért semmi esélye átmenni a felsőházon. Obama ezt ma újra megismételte. „A képviselőház egy olyan törvény elfogadtatásán fáradozik, melyet a szenátusban ülők már megvétóztak – nyilatkozta. – Ha ez a terv valósulna meg, hamarosan újra itt tartanánk, és ezzel kiszolgáltatnánk az ország gazdaságát a washingtoni politikai játszmáknak. Ez a javaslat tehát nem elfogadható, így semmi esélye, hogy törvénnyé váljon” – fogalmazott az elnök, majd felhívta mindkét párt politikusait, igyekezzenek hosszú távú, átgondolt és mindenki számára elfogadható egyezségre jutni – ha lehet, hamarosan.

A kompromisszumra képtelen képviselőket nem csupán baloldalról kritizálják: John McCain szenátor, a konzervatívok egykori elnökjelöltje szigorú beszédben szólalt fel a „fantáziavilágban élő” politikusok ellen, akik továbbra is a kiegyensúlyozott költségvetés leszögezéséért kardoskodnak. „A kongresszus erőviszonyai ezt egyszerűen nem teszik lehetővé, nevetséges, ha valaki másképp véli. Sőt, több mint nevetséges: ez választóink becsapása” – fogalmazott McCain.

A legtöbb demokrata továbbra is Harry Reid szenátusi vezető tervét támogatja, mely gyakorlatilag megegyezik a Boehner-féle verzióval, azonban hosszabb távra szól, és az elvonások mellett új bevételekkel is számol. Néhányan azonban arra ösztönzik az elnököt, vágja át a gordiuszi csomót. Az alkotmány tizennegyedik kiegészítése ugyanis kiköti, a „nemzet adósságát minden esetben meg kell fizetni” – ezt egyes jogi szakértők úgy értelmezik, Obama a kongresszust megkerülve is engedélyt adhat új kifizetésekre. Ilyen a történelem során még sosem fordult elő azonban, így a manőver törvényessége kétséges.

Christian Science Monitor (csmonitor.com)

Poligámista szektavezér pere kezdődik Texasban – írja a Christian Science Monitor. Warren Jeffs a mormon egyház fundamentalista vadhajtását, az FLDS-t vezeti, és Jézus Krisztus egyenes ági leszármazottjának tekinti magát.

Az egyházban törvény, hogy minden férfi hívő legalább három nőt kell feleségül vegyen – legalábbis a fiatalabbak, az öregebbeknek ennél is több jár. Jeffs a vád szerint két kiskorúval „házasodott össze” és létesített szexuális kapcsolatot – az egyik tizenhét, a másik tizennégy éves volt. Fiatalkorúakkal nem lehet házasságot kötni, ezért a vezér tette akkor is gyermekmolesztálásnak minősül, ha a két lány esetleg beleegyezett az aktusba. Jeffs akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat.

A férfit 2008-ban vették őrizetbe, miután a hatóságok lecsaptak a csoport egyik texasi táborában, ahonnan négyszáz fiatalkorút mentettek ki. A vádak szerint az FLDS-nél állandó gyakorlat a tinédzser korú kislányok kiházasítása az öregebb tagokhoz – eddig hét hívőt ítéltek el hasonló bűnökért. Az egyház mintegy tízezer főt számlál tagjai közt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.