Jól húz a cseh külkereskedelem

Tovább nőtt májusban Csehország külkereskedelmi mérlegének többlete havi és éves szinten egyaránt, és meghaladta az elemzők által vártat is. A növekedés elsősorban az autóexport bővülésének köszönhető.

MNO
2011. 07. 07. 9:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cseh statisztikai hivatal csütörtökön ismertetett adatai szerint a többlet 14,4 milliárd korona volt májusban (egy korona hozzávetőleg 11 forint) az egy évvel korábbi 11,2 milliárdot és az áprilisi 12,8 milliárdot követően. Elemzők 11,1 milliárdot vártak májusban. Az export egy év alatt több mint 18 százalékkal bővült, havi szinten csaknem 15 százalék volt a növekedés. Az import 17 százalékkal nőtt májusban éves szinten, és 16 százalékkal áprilishoz képest. Az autók és alkatrészek exportja mintegy 20 százalékkal emelkedett tavaly májushoz képest.

A rendelkezésre álló adatok szerint Magyarországon áprilisban tovább lassult az export és az import éves összevetésű növekedési üteme. A havi külkereskedelmi többlet a februári és márciusi egyenként 830 millió eurót meghaladó rekordszintről 479,3 millió euróra, az egy évvel korábbit mindössze 23,8 millió euróval meghaladó összegűre csökkent.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint euróban számolva az áprilisi export 13,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest a februári 27 százalék feletti és a márciusi 18,4 százalékos növekedést követően. A behozatal növekedése 14 százalékra lassult az előző két hónap 20,4, illetve 16,1 százalékáról.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.