Jót tehet az egészségnek a termékadó

A népegészségügyi termékadó jelentősen hozzájárulhat a lakosság egészségtudatos táplálkozásához, ezért az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), illetve az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) üdvözli az adó bevezetésének tervét.

MNO
2011. 07. 07. 10:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ÁNTSZ csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a magyar gyermekek akár négyszer, míg a felnőttek legalább háromszor több sót fogyasztanak az ajánlott mennyiségnél, pedig alacsonyabb sófogyasztással számos haláleset megelőzhető lenne.

A tisztiorvosi szolgálat emlékeztetett arra, hogy a szív- és érrendszeri betegségek állnak a halálozási statisztika élén. Ennek hátterében pedig a magas vérnyomás áll, amely Magyarországon jelenleg több mint két és fél millió embert érint. Számos tudományos bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a magas vérnyomás egyik legfontosabb kockázati tényezője a magas sóbevitel – hangsúlyozta az ÁNTSZ.

Ennek kapcsán felhívták a figyelmet: a sóbevitel nagyobb része a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásából származik, és csak kisebb hányada ered a főzés során hozzáadott sóból vagy az asztali sózásból.

Felidézték, hogy 2008-ban Magyarország csatlakozott az Európai Bizottság sócsökkentő keretprogramjához. Ennek részeként az ország azt vállalta, hogy négy év alatt az élelmiszerek sótartalmát átlagosan 16 százalékkal csökkenti a széles körben fogyasztott élelmiszercsoportok körében. Így a népegészségügyi termékadó bevezetésének tervét is üdvözli az ÁNTSZ, valamint az OÉTI.

Az MTI megkeresésére hétfőn az egészségügyért felelős államtitkárság azt közölte: a népegészségügyi termékadó bevezetésétől a magyar lakosság egészségi állapotának javulását és az egészséges táplálkozás irányába való elmozdulást várja a szaktárca.

Font Sándor és Kovács József fideszes képviselők június végén nyújtották be az Országgyűlésnek a népegészségügyi termékadóról szóló, hamburgeradó néven ismertté vált törvényjavaslatot. Az új adónemet az eredeti javaslat szerint szeptember 1-jével öt termékcsoportra vetnék ki. A cukrozott és 25 százaléknál kevesebb gyümölcsöt tartalmazó üdítőitalok adója literenként 5 forint, a cukrot és koffeint is tartalmazó energiaitaloké viszont 250 forint lenne. A szilárd termékek közül az előrecsomagolt sütemények adója kilogrammonként 100 forint, a sós snackeké 200, az ételízesítőké 500 forint lenne.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.