Jóváhagyták az újabb hitelrészlet folyósítását Görögországnak

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) jóváhagyta az újabb hitelrészlet folyósítását Görögországnak.

MNO
2011. 07. 09. 10:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az IMF ügyvezető igazgatósága pénteken tartott ülésén bólintott rá a 3,2 milliárd euró folyósítására. A kifizetés része az Európai Unió és az IMF most futó 110 milliárd eurós görögországi hitelprogramjának. A tavaly májusban indult hitelprogram keretében a valutaalap már 17,4 milliárd euróval segítette ki Athént.

Az IMF pénteken tette közzé a görög gazdaság állapotáról készített elemzését, amelyben rámutatott, hogy a helyzet „fokozatosan” javul. Azt jósolta, hogy Görögország a jövő év első felében visszatér a gazdasági növekedés útjára. Az euróövezet miniszterei múlt héten szombaton ugyancsak jóváhagyták az újabb, 12 milliárd eurós hitelrészlet felszabadítását. A részletből 8,7 milliárdot finanszíroz az unió.

A 340 milliárd euróra rúgó görög adósság rendezéséhez elengedhetetlen a nemzetközi segítség, amellyel az egész euróövezet válságát is igyekeznek elkerülni. Athén heteken belül államcsődöt jelenthetett volna, ha nem érkezik meg időben a 12 milliárdos újabb hitelrészlet.

Christine Lagarde, a valutaalap vezérigazgatója az igazgatóság pénteki ülése után kiadott közleményében hangsúlyozta, hogy a program jelentős eredményeket hoz, csökken Görögország költségvetési deficitje, ismét helyreáll a gazdasági egyensúly és fokozatosan javul a versenyképesség. „Mindazonáltal még több jelentős szerkezeti reformot kell végrehajtani, a gazdaságpolitika továbbra is jelentős kihívásokkal szembesül” – mutatott rá Lagarde, hangsúlyozva, hogy fel kell gyorsítani a strukturális átalakításokat. Lagarde arra is figyelmeztetett, hogy Görögország csak akkor lábal ki a válságból, ha a magánhitelezőket is bevonják az ország megmentésébe.

A Nemzetközi Pénzügyi Intézet szervezésében szerdán Párizsban egyeztetettek magánhitelezők képviselőivel Görögország megsegítéséről, de nem történt előrelépés. Mivel világossá vált, hogy Görögországot a 110 milliárd eurós mentőcsomag nem mentheti meg az államcsődtől, hetek óta tart egy újabb, 2014-ig szóló program előkészítése. Ez a tervek szerint 100 milliárd euró körül lehet. Az euróövezeti pénzügyminiszterek azt kívánják elérni, hogy ebből 30 milliárdot a magánhitelezők álljanak a lejáró adósság újrahitelezésével.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.