Jövőre újra próbálkozik a román kormány

A román kormány legkorábban a jövő első negyedévben újra megpróbálja értékesíteni a Petrom 9,84 százalékos állami tulajdonban lévő részvénypakettjét a pénteki fiaskó után – közölte a román gazdasági miniszter, akit a Mediafax román hírügynökség idézett.

MNO
2011. 07. 25. 16:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken az után állították le az olaj- és gázipari csoport kisebbségi tulajdonrészének az értékesítését, hogy a jegyzési arány nem érte el a sikeres kibocsátás feltételeként kikötött 80 százalékot. A kibocsátástól a román kormány 840 millió dollár bevételt várt.

A Petrom részvényeinek többségi tulajdona, 51,01 százaléka az osztrák OMV olajipari vállalat tulajdonában van. A román állami AVAS vagyonkezelő 20,64 százalékos, a Property Fund S.A. vagyonkezelő alap 20,11 százalékos, az EBRD 2,03 százalékos részesedéssel rendelkezik. A Petrom részvényeit a bukaresti tőzsdén jegyzik, közkézen a részvények 6,21 százaléka forog.

A 9,84 százalékos pakett privatizálásával az AVAS tulajdonrészét tervezték 10,79 százalékra csökkenteni. Ion Ariton román gazdaság miniszter hétfőn azt mondta, hogy azt követően próbálják meg ismét eladni a kisebbségi hányadot, hogy javulnak a piaci feltételek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.