Jubileumi állomásához érkezett a Regejáró fesztivál

Népzenei és világzenei koncertek, elgondolkodtató késő esti műsorok, gyermekprogramok és kézművesek is várják a X. Regejáró Misztrál Fesztiválon a vendégeket hétvégén Nagymaroson.

MNO
2011. 07. 12. 13:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Heinczinger Miklós, a fesztivált tíz éve alapító Misztrál együttes tagja az MTI-nek felidézte: 2002-ben még egyetlen kis színpadon zajlottak az események, barátaikkal, kezdő zenészekkel csináltak egynapos összejövetelt. Annak a sikerén felbuzdulva a következő évben már nagyobb rendezvényt tartottak a Dunakanyar művészeti hetek keretében, 2004-től pedig saját alapítványuk szervezi a kibővült fesztivált. „Tíz év alatt elértük azt, hogy visszajáró vendégeink vannak, fiatalok és idősek, akik már úgymond nyaralni jönnek erre a három napra” – mondta Heinczinger. Hozzátette: nem egy olyan párról tudnak, akik a fesztiválon ismerték meg egymást, és azóta össze is házasodtak, gyermekeik születtek.

A kezdetektől a fesztivál résztvevője Tolcsvay Béla, aki hol triójával, hol szólóban, de eddig minden évben fellépett a Misztrálon. Az elmúlt tíz évben koncertezett többször a Kaláka, a Ghymes, a Makám, Ferenczi György és a Rackajam, valamint részt vettek a fesztiválon cseh és lengyel előadók is – sorolta a zenész. „Idén egy Belgiumból érkező együttes fogja színesíteni a palettát, ők magyar népzenét játszanak, pedig nincs magyar gyökerük. Tavaly találkoztunk velük Belgiumban és úgy gondoltuk, hogy meghívjuk őket” – fogalmazott Heinczinger Miklós. A Duo Mallou nevű formációban a budapesti Zeneakadémián végzett Bert Van Laethem hegedül, míg a szerb származású Ivica Vucelja harmonikázik.

Az idei fellépők között lesz még a Magyar Dudazenekar, a Mentés Másként Trió, a Téka, de hallhatja-láthatja a közönség mások mellett Ferenczi Györgyéket és a Kalákát is. A gondolatok házában esténként „elgondolkodtató” koncerteket ad Tolcsvay Béla, Nemes Levente, Huzella Péter, Kátai Zoltán és a Misztrál. Éjszakánként táncház is várja a szórakozni vágyókat a nagymarosi művelődési házban.

A szervezők kiemelten fontosnak tartják, hogy a fesztiválon a családok együtt szórakozhassanak, ezért szombaton és vasárnap is gyermekkoncertekkel várják őket. Szombat délelőtt Csernik Szende székely lábbábos előadását tekinthetik meg az érdeklődők, majd a Makám mutatja be Csillagváró című lemezének anyagát. Vasárnap a Misztrál gyermekeknek szóló lemezéről, az Álomkófic című albumról játszik.

A koncerteket a Duna-parton és a templomkertben lévő színpadokon tartják, a két helyszínt összekötő főtéren pedig a kézművesek árulják portékáikat, sőt be is mutatják mesterségük fogásait a látogatóknak. Heinczinger kiemelte, hogy immár harmadszor vesznek részt jelnyelvi előadók is a fesztiválon, akik a megzenésített versek szövegeit „művészi módon adják át” a hallássérülteknek. Mint a Misztrál furulyákon, klarinéton, dorombon játszó zenésze és énekese elmondta, a fesztivál három napján háromezer látogatóra számítanak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.