Kamionokkal és motorokkal érkeztek a fegyveresek

Maszkot viselő mintegy 150 fegyveres próbálta elfoglalni az egyiptomi biztonsági erők egyik őrszobáját a Sínai-félszigeten: a tűzharcban egy katonatiszt és három járókelő meghalt, 19-en megsebesültek – közölte szombaton a Mena egyiptomi hírügynökség.

MNO
2011. 07. 30. 13:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az események el-Aris városában történtek, még pénteken. Kamionokkal és motorokkal mintegy 150 fegyveres vonult át a város utcáin, fekete zászlókat lobogtatva, rajtuk a felirattal, miszerint „Nincs más Isten, csak Allah”.

A maszkos emberek a levegőbe lövöldöztek, ezzel nagy pánikot keltve, majd ledöntötték egy korábbi egyiptomi elnök, az iszlamisták által 1981-ben meggyilkolt Anvar Szadat helyi szobrát, s utána rátámadtak az őrszobára. Szemtanúk szerint a fegyveresek aligha voltak helyiek, mert többször is eltévedtek, mielőtt eljutottak volna célpontjukig.

Az egyiptomi hadsereg öt embert letartóztatott a támadás nyomán. El-Arisban egyébként pénteken napközben békés tüntetés is volt, hasonlóan az ország számos más városához: az iszlamista erők felhívására Egyiptom-szerte több százezren vettek részt a különböző megmozdulásokban.

Szombaton egyébként fegyveresek egy csoportja a Sínai-félsziget északi részén megtámadta az Izrael felé menő gázvezeték egyik terminálját. Február óta ez már az ötödik hasonló akció volt. A támadók motorokkal és kocsikkal érkeztek, gránátokat dobáltak, s megpróbáltak erőszakkal behatolni a létesítménybe, de az őrség tüzet nyitott rájuk.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.