Kapkodtak a kötvények után

A 12 hónapos diszkont kincstárjegyből bő kétszeres kereslet mellett a meghirdetett mennyiséget, a 2015-ben lejáró változó kamatozású kötvényből háromszoros túljegyzés mellett a felkínált mennyiség másfélszeresét értékesítette az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a csütörtöki aukción.

MNO
2011. 07. 07. 17:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindkét papír iránt csökkent a kereslet az előző aukciókhoz képest, miközben az átlagos aukciós hozam/ár nem változott. A változó kamatozású kötvényből az aukció után tartott nem versenyző tenderen, amelyen az elsődleges forgalmazók versenyző áru aukciós ajánlataik arányában vásárolhatnak az aukció átlagárán, az elérhető mennyiség mintegy negyede, 560 millió forint értékű kötvény kelt el. A megszokott 50 milliárd forint értékben meghirdetett, D120627 jelű, 2012. június 27-én lejáró 12 hónapos diszkontkincstárjegyre 107,7 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, ezekből az ÁKK a meghirdetett 50 milliárd forintnyit fogadott el.

A kereslet elmaradt a két héttel ezelőtti 117,6 milliárd forinttól, még inkább az április vége és június közepe közötti bő háromszoros túljegyzésektől, amikor az adósságkezelő rendszeresen megemelte az ajánlathoz képest az értékesítést. Az aukción az átlaghozam 5,88 százalék volt, nem változott az előző aukcióhoz képest, és három bázisponttal meghaladta az ugyanerre a kincstárjegy sorozatra számolt szerdai 12 hónapos másodpiaci referenciahozamot.

A hathetenként aukcióra vitt változó kamatozású 2015/B kötvényekből a megszokott 5 milliárd forintnyi meghirdetésre 15,01 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, amelyből az ÁKK 7,5 milliárd forintnyit fogadott el. Az ÁKK a nem versenyző tenderrel együtt 8,1 milliárd forintnyit adott el a kötvényből csütörtökön. A 2015. december 22-én lejáró 2015/B kötvény iránt a háromszoros túljegyzés ellenére a kereslet gyengébb volt az idén megszokottnál, fele volt az előző, május 26-i aukcióénak, és épp csak meghaladta az április végi, 14,9 milliárd forintos idei minimumot. Az ÁKK a diszkontjegy-aukciókhoz kötött kamatozású kötvény mind az öt idei aukcióján megemelte az értékesítést. A 2015/B kötvény aukciós átlagára a névérték 96,81 százaléka volt, nem változott az utolsó, május 26-i aukcióhoz képest.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.