Kapolcson hódít teret a kultúra

Újoncokkal, régi vágásúakkal, családosokkal, romantikázni vágyókkal, világmegváltó életművészekkel vág neki újabb bolondos útjának a Művészetek völgye a kapolcsi Malomszigeten. <br />A fesztivál tíz napja alatt több mint kétezer programmal készülnek a szervezők.

MN
2011. 07. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az urbánus zordságot hátrahagyva kell most a Balaton-felvidék felé venni az irányt, hogy patakparton, pajtaudvarban, tornácon lábat lóbálva megtapasztaljuk a mindent felülíró völgyérzést, a magyar virtust. A nép-, a dzsessz- és a világzenei élet legjobbjaival karöltve, hisz a völgyben mindenki együtt mulat. Felszabadultan, álarc nélkül. Úgy, hogy a résztvevők mindenkit nagy szeretettel várnak, méghozzá azok után, hogy anyagi megszorítások miatt két éve egyáltalán nem volt fesztivál… Völgy nélkül viszont nem nyár a nyár, úgyhogy idén lesz folytatás, annak ellenére, hogy Monostorapáti, Öcs és Pula anyagi okok miatt idén sem tud csatlakozni a völgy kínálatához. Kapolcs, Vigántpetend és Taliándörögd viszont tárt karokkal fogadja az idelátogatókat. Méghozzá igencsak vaskos és sokszínű programmal.
Kezdjük azzal, hogy a szervezők Kapolcson felépítik a Kaláka versudvart, ahol költők és zenészek közös zizegésének lehetünk tanúi. A Kaláka vendége lesz többek közt Ferenczi György és a Rackajam, Lovasi András, Szalóki Ági, Harcsa Veronika, Mécs Károly, Máté Gábor és Gryllus Dorka. Lackfi János költő mint udvarmester a gyerekek szórakoztatásáról gondoskodik majd.
A Művészetek hölgye címet idén ismét Palya Bea viseli, de mellette a kapolcsi udvarházában fellép a Momentán és Goda Gábor társulata, és számos zenész barát is koncertet ad. Palya Bea beszélgetésre invitálja édesanyját, mellette pedig Pintér Bélával, Szokolay Dongó Balázzsal, Gryllus Samuval is szóba elegyedik. Portáján közösen ad koncertet Dés László és Esterházy Péter, örömzenélésben pedig Snétberger Ferenc lesz partner.
Lesz Kapolcson Hobo életművét bemutató retrospektív sorozat is, délutánonként pedig a Magyar Hobológiai Társaság minikonferencián váltja meg a „völgyvilágot”. Vigántpetenden Bokréta és biciklilánc címmel néprajzi filmfesztivált szervez a Palantír Film Alapítvány és a Néprajzi Múzeum. E mustra zsűrijének elnöke Sebő Ferenc népzenész, a Hagyományok Háza alapítója lesz. A mozizás mellett a Vigántpetendi Filmharmonikusok – ad hoc módon összeverbuválódó filmesek – közös zenélésre várnak mindenkit, majd pedig Árok-partival köszöntik a hajnalt.
Szörényi Levente nagy újdonsága lesz a kapolcsi rendezvénynek, ő ugyanis először vendégeskedik a völgyben, de a Magyar Írószövetség is képviselteti magát: a Völgyfutár című újság irodalmi mellékletét is ők szolgáltatják. A tíz nap alatt megtartják a Völgyjazz minifesztivált is, a vigántpetendi Muharay színpadon pedig hagyományőrző együttesek váltják egymást, de képzőművészeti programokból sem lesz hiány. Csaknem ötven időszaki képzőművészeti tárlat nyílik meg a völgyidőben. A rendezvény komolyzenei programokban is bővelkedik: ellátogat ide többek közt a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, az Amadinda ütőegyüttes, a katalán Orquestra Cambra Empordá, valamint a sérült gyermekekből álló Parafónia zenekar.

Infó: www.muveszetekvolgye.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.