Kárpátaljai körutazás: Ungvár + Képek

A trianoni szerződéssel Magyarország elvesztette Kárpátalja mai területét, amit időlegesen ugyan visszaszerzett, hogy aztán újra elvegyék tőle. Trianon után több ország hadseregének bevonulását is meg kellett ünnepelni. A megye életére természetesen a különböző országok történelme, kultúrája, életmódja hatással volt. Az alábbiakban a megye fővárosáról olvashatnak, míg a következő hetekben a megye magyarlakta városait mutatjuk be.

Tuser Krisztián
2011. 07. 30. 16:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna 603 700 négyzetkilométeres területével Európa második legnagyobb állama. Ukrajnára a sok nemzetiségi és külföldi hatás miatt a kulturális sokszínűség jellemző. Kárpátalja az ország legnyugatibb megyéje, területe 12 800 négyzetkilométer, ennek nagy része hegyvidék. A megye határos Magyarországgal, Szlovákiával, Romániával és Lengyelországgal is.



Kárpátalja közigazgatási központja Ungvár (hivatalosan Uzshorod), amely város az Ung folyó két partján terül el. Ez a megye egyik legősibb települése; Kézai Simon mester Kr. e. 872-re teszi alapítását, Anonymus krónikájában azt írta, hogy Álmos Ungváron adta át a fővezérséget fiának, Árpádnak. Történelmi fontosságát elsősorban kedvező földrajzi fekvésének köszönheti, mégpedig az Uzsoki-hágóhoz vezető útvonal ellenőrzése révén. A város területe 40 négyzetkilométer, a lakosság létszáma körülbelül 120 000 fő, ennek körülbelül a 7 százaléka magyar nemzetiségű. Fontos közúti közlekedési csomópont, ugyanis van vasútállomása és nemzetközi repülőtere is. A város határában található az Ungvár–Felsőnémeti közúti határátkelő. Egyébként Magyarország és Szlovákia konzuli képviselettel van jelen a városban.



A város 1920. június 4-ig Magyarország egyik keleti centruma volt, a trianoni döntés után a cseh hatások érvényesültek, építészetileg ez az időszak a legmeghatározóbb. Amikor a Szovjetunióhoz tartozott a terület, akkor a szocreál hatása alá került a város, míg napjainkban az ukrán többség véleménye a meghatározó.



Ungvár a megye kulturális központja is, hiszen itt működik például az Ungvári Nemzeti Egyetem több mint tíz karral. A város rendelkezik ukrán nyelvű drámai színházzal, bábszínházzal, több mozival, múzeummal és a megye két legnagyobb könyvtárával. A megyei filharmónia épülete pedig állandó koncertek színhelye.



A látványosságok közül kiemelendő az ungvári vár és környéke. A Várhegyen található a Vármúzeum, ami a Kárpátaljai Történelmi Múzeumnak ad otthont, míg a szomszédságban találtható a Skanzen, ami a Kárpátaljai Néprajzi Múzeum lakhelye. A Vármúzeumban állandó és időszaki kiállítások láthatók. Ezeken a helyi népviseletet, használati tárgyakat, az állatvilágot és népi hangszereket mutatják be. A várpark – magyar szempontból – különlegessége, hogy található itt egy turulszobor. Ennek a turulnak az az érdekessége, hogy régen a tiszaújlaki Rákóczi-emlékművet díszítette, de azt a szovjet hatalom leromboltatta. A Skanzen a vár mellett található. Ezen a területen a megye különböző nemzetiségeinek (ruszin, magyar, román) házait, népviseleteit és használati tárgyait mutatják be. Különlegessége, hogy szakértők segítségével a megye területéről jellegzetes házakat gyűjtöttek össze, amit a Skanzen területén újjáépítettek és így egy jellegzetes falu főutcáját sikerült felépíteni. A vártól nem messze található a botanikus kert, ahol különféle növények változatait lehet megtekinteni.



Ungváron többféle vallás képviselői élnek, legtöbben a világvallások követői. Vannak itt görögkeletiek, görög katolikusok, római katolikusok, reformátusok stb. A város templomai közül a legimpozánsabb a görög katolikus székesegyház és a püspöki palota, ami a 1867–1869-es átépítés után nyerte el mai formáját. A templom mellett található a püspöki palota, amit a szovjet időkben egyetemi könyvtárnak használtak.

A várost jobban csak akkor tudjuk megismerni, ha ellátogatunk Ungvárra.



Legközelebb Munkács városát mutatjuk be.

(uzhgorod.ws, ua.all.biz)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.