Kenőpénz az atomtitkokért?

Több mint hárommillió dollár kenőpénzt fizetett ki Észak-Korea pakisztáni katonai tisztségviselőknek atomtitkokért cserébe – állítja Abdul Kadír Hán, a pakisztáni atomprogram atyja, akit egyébként a kormány azzal vádol, hogy az ország vezetésének tudta nélkül nukleáris technológiát adott el Iránnak, Észak-Koreának és Líbiának.

MNO
2011. 07. 07. 9:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Washington Post című amerikai napilapban szerdán megjelent cikk szerint Hán egy bizonyító erejű levelet is átadott a washingtoni Közel-Kelet-intézet egyik munkatársának, Simon Hendersonnak. Az 1998-as keltezésű, angolul írt levélben az észak-koreai Munkapárt titkára, Dzson Bjong részletezi az üzletet, leírja például, hogy egy pakisztáni katonai méltóságot hárommillió, míg egy másikat félmillió dollárral és némi ékszerrel fizettek le a pakisztáni atomprogramról szóló dokumentumokért cserébe. Hán korábban beismerte, hogy az urán dúsításához szükséges centrifugákat és tervrajzokat adott Észak-Koreának, amely ezek segítségével kezdett bele uránalapú bombák gyártásába.

Henderson szerint Hán azért juttatta el a levelet az intézetnek, hogy rávilágítson, az atomtitkok kiárusítása élvezte a felsőbb katonai körök támogatását is, tehát ő, a vádakkal ellentétben, nem egyedül üzletelt. Más elemzők szerint viszont a dokumentum éppen azt támasztja alá, hogy a kormány nem tudott az atomtudós üzelmeiről. A levelet a pakisztáni hatóságok hamisítványnak tartják, de a Washington Post információi szerint néhány nyugati hírszerzési szakértő valódinak találta a dokumentumot.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.