Kétmilliárd forint az eszközkezelő idei költségvetése

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint 2011-ben várhatóan nem lesz szükség az eszközkezelőre vonatkozó kormányhatározatban szereplőnél nagyobb forrásra az érintett adósok közül leginkább rászorultak megmentéséhez.

MNO
2011. 07. 20. 18:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány hétfőn publikált határozata szerint annyi forrást kell biztosítani a Nemzeti Eszközkezelő (NET) számára, hogy a szervezet legfeljebb 5 ezer ingatlant legyen képes megvásárolni 2014 végéig. Az idén 2 milliárd forintot csoportosítanak át a NET felállítására és működtetésére. Nátrán Roland helyettes államtitkár az MTI-nek korábban azt nyilatkozta, hogy az eszközkezelőnek az idén várhatóan mintegy 5 milliárd forintot kell ingatlanvásárlásra fordítania kétezer lakás diszkontáron történő megvásárlása esetén, figyelembe véve, hogy az átlagos ingatlanérték 7 millió forint, s a lakások teljes értéke így maximum mintegy 14 milliárd forint lehet.

A kvóta emelkedésével a következő évben elvileg legfeljebb 12 ezer esetben kell beavatkozni, így az idei potenciális költségvetési teher három-négyszeresével lehet számolni jövőre. Az ezzel kapcsolatos döntést a kormány, illetve az Országgyűlés a jövő évi költségvetés tárgyalásakor fogja meghozni – mondta korábban a helyettes államtitkár.

A nemzetgazdasági tárca szerdán az MTI megkeresésére közölte: a NET felállítása, működési részleteinek kidolgozása a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) feladata. A kormány tartja az eszközkezelővel kapcsolatos ütemtervet, a korábbi kormányhatározatoknak megfelelően döntés született a NET működésének megkezdéséhez szükséges források rendelkezésre bocsátásáról, ezután megalapítható maga a társaság, illetve kidolgozhatók azon keretek, amelyek között az eszközkezelő megvásárolja a leginkább rászoruló 5000 család ingatlanát – közölte a tárca.

Tekintettel arra, hogy a kilakoltatási kvótarendszer 2011. október 1-jével lép életbe, az eszközkezelő működésére legkésőbb akkortól van szükség, akkortól kell képesnek lennie ingatlanok megvásárlására. Ezt a határidőt a kormány tartani tudja. Figyelembe véve, hogy az idei utolsó negyedévben is csak az érintett ingatlanok 2 százalékára vezethető végrehajtás (ami nagyjából 2000 ingatlant jelent), 2011-ben várhatóan nem lesz szükség a vonatkozó kormányhatározatban foglaltnál nagyobb forrásra az érintett adósok közül leginkább rászorultak megmentéséhez – fejtette ki a minisztérium.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.