Kilencre nőtt a moszkvai hajóbaleset áldozatainak száma

Kiemelték a Moszkva folyóból az orosz fővárosban az éjszaka uszálynak ütközött és elsüllyedt sétahajót kora délutánra: a balesetben a rendkívüli helyzetek minisztériumának közlése szerint kilenc ember vesztette életét. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/800570" target="_blank"><strong>• Moszkvai hajókatasztrófa: öt holttestet találtak</strong></a>

MNO
2011. 07. 31. 14:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyomozás adatai szerint 16 ember volt a hajón a baleset pillanatában: közülük egynek sikerült kiúsznia a partra, hatot kimentettek. Az illetékes szervek közölték: megállapították, hogy a hajó tulajdonosát többször is felelősségre vonták a biztonsági előírások különféle megsértései miatt, legutóbb azért, mert a megengedettnél több utast szállított. A hajón összesen 12-en tartózkodhattak volna, de ezúttal is 16 ember volt rajta, ezért a baleset egyik lehetséges okának a túlterhelést tekintik. A többi lehetséges ok a két hajó valamelyikének meghibásodása, vagy emberi gondatlanság.

Egyelőre nem ismert, hogy a tulajdonos vezette-e a hajót. Az sem világos, hogy voltak-e az utasok között külföldiek: a megmenekültek utasok közül Vlagyimir Markin, a nyomozati bizottság szóvivője szerint az egyik török állampolgárnak, a másik az amerikai nagykövetség munkatársának mondja magát.

A Lasztocska nevű kis sétahajón egyébként a Men's Health című magazin oroszországi szerkesztőségnek munkatársai ünnepeltek. A kimentett utasok elmondták, hogy a hajónak különféle műszaki problémái voltak. A Csukcsföldön bejegyzett, de a műszaki vizsgán az orosz fővárosban átesett hajó a Moszkva folyón tett kirándulást, és a katasztrófa a Luzsnyiki rakpartnál, a Moszkvai Állami Egyetem Veréb-hegyen álló híres épülete alatt, a Luzsnyiki stadion közelében történt.

A folyónak ez a része nagyon rosszul megvilágított. A kapitány feltehetően nem, vagy csak későn vette észre a sötétben a kikötőben veszteglő uszályt. Az ütközés következtében a sétahajó elsüllyedt a három méter mély vízben.

Oroszországban legutóbb három héttel ezelőtt történt súlyos hajóbaleset. A Kujbisevi víztározón július 10-én elsüllyedt egy kirándulóhajó, s a balesetben 122 ember vesztette életét, s mindössze 79-en menekültek meg. A katasztrófát lényegében egy kisebb vihar okozta, amelynek azonban nem lett volna jelentősége, ha a hajónak nem lettek volna jelentős műszaki problémái.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.