Kína nem változtat

Kína kitart gazdaságpolitikájának jelenlegi iránya mellett, így továbbra is az árstabilitás megőrzését tekinti elsődleges céljának – mondta Ven Csia-pao kínai miniszterelnök hétfői sajtónyilatkozatában.

MNO
2011. 07. 11. 7:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterelnök azután tájékoztatott, hogy a tizenkéthavi infláció hároméves csúcsra, 6,4 százalékra szökött júniusban. A magas árdrágulási ütem ellenére egyes elemzők a monetáris politika enyhítésére szólítottak fel, mivel a magas jegybanki kamat lassítja a növekedést.

Ven kiemelte, hogy júniusban a magasabb sertéshúsárak miatt szökött fel az infláció; „ez a mezőgazdaságnak jó, de hátrányos a városi lakosoknak” – tette hozzá. „A sertésárak stabilizálásának feladatát nem szabad elhanyagolni” – fogalmazott a miniszterelnök.

A kormányzati gazdaságkutató intézet egyik elemzője szerint az infláció tetőzni látszik, és a második félévben csökkenhet a fogyasztói árakra nehezedő nyomás. A Fejlesztési Kutató Intézet hétfői jelentésében ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy nem várható az infláció jelentős lassulása.

A bruttó hazai termék (GDP) az első negyedévben 9,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, a 2010. negyedik negyedévi 9,8 százalékos bővülést követően. A második negyedévre vonatkozó adatot szerdán hozza nyilvánosságra a pekingi kormányzat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.