Könnyítenek az élelmiszer-feldolgozó ágazatok helyzetén

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kezdeményezésére a jövőben az élelmiszer-ipari vállalkozások a kereskedelmi hitelintézetek által nyújtott forgóeszközhiteleikhez kedvezményes díjjal vehetnek igénybe a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-től (MFB) bankgaranciát – tájékoztatta a tárca az MTI-t.

MNO
2011. 07. 28. 14:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MFB Élelmiszer-ipari Bankgarancia Program módosításáról szóló kormányhatározat csütörtöktől hatályos. A garanciadíj mostantól legfeljebb évi 1,5 százalék lesz. A kedvezmény általános csekély összegű (de minimis) támogatásnak minősül. A jelenleg is működő program célja, hogy az MFB által nyújtott bankgaranciával megkönnyítse az élelmiszer-feldolgozó ágazatokban – malomipar, húsipar, baromfi-feldolgozás, cukoripar, borászat, burgonya-feldolgozás és -tartósítás, hűtő- és konzervipar – tevékenykedő vállalkozások forráshoz jutását.

A program eddig piaci díjú bankgaranciát kínált a felvett hitelösszeg 80 százalékáig. A két éve elérhető 30 milliárd forintos keretből még több mint 18 milliárd forint rendelkezésre áll.

Szakmai konszenzus alakult ki az érintett ágazatok, a bankok és a kormányzat között abban, hogy a bankgarancia jobb kihasználásának akadálya a konstrukció magas költsége. A szóban forgó hitel piaci díja mellé ugyanis piaci garanciadíj társul. Ennek költségei pedig összességében nem versenyképesek, túlzott pénzügyi terhet jelentenek a bankgaranciát igénylő vállalkozások számára.

A program feltételeinek javítása – kihasználtságának növelése – érdekében a garanciadíj csökkentése mellett az MFB Zrt. a bankgarancia alapjául szolgáló forgóeszközhitelre vonatkozóan maximált kamatfelárat és kezelési költséget vezet be. A bankgarancia-összeg alsó határát pedig a jelenlegi 200 millió forintról 40 millió forintra, az egyszeri bírálati díjat pedig 0,2-ről 0,1 százalékra csökkentette.

További pozitív változtatás, hogy a bankgarancia alapjául szolgáló forgóeszközhitel ezután rulírozó – azaz ismételten felhasználható – jellegű is lehet. Emellett a forgalomképes készleten alapított zálogjogot önálló biztosítékként is elfogadják a bankgarancia lehetséges fedezetei között.

A Vidékfejlesztési Minisztérium és az MFB Zrt. szerint a kedvezményes garanciadíj bevezetésével, a program feltételeinek javításával az élelmiszer-ipari vállalkozások hiteleihez kapcsolódó bankgarancia programot a vállalkozások szélesebb köre érheti el, és csökkennek a cégek finanszírozási költségei is. A tárcánál mindehhez hozzáteszik: különösen fontosnak tartják, hogy a program segítségével javuljanak a malomipari vállalkozások hitelhez jutásának feltételei, és megkezdődjön a gabonakészletek feltöltése.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.