Kortalan szerepjáték a gótikus időkből

A Mátra déli lábánál, Kisnána község dombjának tetején áll időtlen idők óta egy középkori vár, amely a XV. században a Kompolti család tulajdona lehetett. A gótikus emlékmű tövében a millennium évében rendezték meg első ízben a Kisnánai várjátékokat – a rendezvény azóta a régió egyik legfontosabb gyerekprogramja.

MN
2011. 07. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton újra megelevenednek a gótikus idők a Mátra aljánál elterülő meseszép településen. A kis vitézek erőpróbákon – íjászat, csatacsillagdobás, dárdavetés, rönkdobás, kötélhúzás – mérethetik meg magukat, majd egy szalmavár falai közt küzdhetnek meg a jöttment ellenséggel. A legvitézebb lurkó nagy kegyben is részesülhet. A fehérnép és a békésebb természetűek kézműveskedésre adhatják fejüket, vagy megidézhetik a középkori boszorkánykultúrát is: öszszemérhetik tudásukat szemmel verésben, átokmondásban, seprűn lovagolásban, bájitalkeverésben.
A győztest aztán Kisnána várának boszorkányává avatják. A múltidézés során persze nem maradhat el a boszorkányégetés sem…, bár a kisnánai hétvégén inkább csak a rossz-ártó szellemeket űzik el a szalmaboszorkány tűzre dobásával.
A programot a helyi kézművesek is színesítik, akik kirakodóvásáron árulják szebbnél szebb portékáikat – náluk lehet megízlelni a korabeli konyha leghíresebb ételeit és édes nedűit, miközben a mutatványosok lelkesen szórakoztatják a pórnépet.
A rendezvényen a korabeli muzsikát is meg lehet csodálni, hiszen föllép a Hollóének Hungarica Régizene-együttes. Emellett bemutatót tart a Bornemisza János Hagyományőrség, a Bakonyi Poroszkálók és a Végeknek Tüköri csapata, valamint a Nánai Sólymos Vitézek. Az egész napos programot este látványos tűzijáték zárja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.