Lemondott a nemzetvédelmi miniszter

Donald Tusk lengyel kormányfő pénteken varsói sajtóértekezletén bejelentette, hogy a szmolenszki katasztrófa hivatalos vizsgálatával összefüggésben bejelentette lemondását Bogdan Klich lengyel nemzetvédelmi miniszter, amelyet ő elfogadott. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/800304" target="_blank"><strong>• Hibák sorozata vezetett a katasztrófához</strong></a>

MNO
2011. 07. 29. 15:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Tegnap benyújtotta lemondását Bogdan Klich miniszter. Ma elfogadom ezt a lemondást. Mindketten vártuk a Jerzy Miller vezette bizottság munkájának eredményét” – mondta a miniszterelnök a vizsgálati eredmények közzétételét követő sajtóértekezletén. A zárójelentés lengyel, angol és orosz nyelven hozzáférhető a lengyel miniszterelnöki hivatal honlapján.

Tusk közölte, hogy Tomasz Siemoniak belügyminiszter-helyettest javasolja a lemondott nemzetvédelmi miniszter utódául, akitől azt várja, hogy megkezdi a légi közlekedés biztonságát javító intézkedések meghozatalát.

A Jerzy Miller belügyminiszter által vezetett bizottság zárójelentése több súlyos kifogást fogalmazott meg a lengyel kormánygép személyzetének kiképzésével és szakmai hozzáértésével összefüggésben. A Szmolenszk mellett 2010. április 10-én szerencsétlenül járt kormánygépet a lengyel légierő 36. ezrede üzemeltette, s ez az egység volt felelős a személyzet kiképzéséért is.

Tusk hangsúlyozta, hogy miközben nagyra értékeli a nemzetvédelmi miniszter négyéves tevékenységét, megérti lemondása indokait. Nyomatékosította, hogy sem korábban, sem most nem tartja felelősnek őt a katasztrófáért.

Bírálta azokat az ellenzéki politikusokat, akik merényletről beszéltek a szmolenszki katasztrófa kapcsán. Utalt arra, hogy a Miller-jelentés kizárta bármiféle merénylet lehetőségét, amint azt is, hogy egy „harmadik félnek” köze lehetett volna a repülőgép lezuhanásához. Közölte, hogy az esetleges büntetőjogi felelősségről az ügyészségnek kell döntenie. Mint mondta, még előkerülhetnek olyan új tények, információk, amelyekkel kiegészülhet a jelentés, ezért a Miller-bizottság nem oszlik fel, hanem szükség esetén folytatja munkáját.

Az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt, melyet a szmolenszki katasztrófában életét vesztett Lech Kaczynski volt államfő ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski vezet, a jelentés közzététele utáni sajtóértekezletén súlyos bírálattal illette a bizottságot és a jelentést, annak egyes megállapításait hazugságnak nevezte. Kaczynski szerint Tusk nem védte meg Lengyelország becsületét a nemzetközi színtéren.

Tusk az ellenzéki bírálatokra válaszolva sajtóértekezletén bírálta az ellenzéki párt „kétarcúságát”, mondván, hogy egyfelől hazugságnak minősíti a Miller-jelentést, másfelől további lemondásokat követel ennek következményeként.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.