Lemondott katonai felső vezetés Törökországban

Lemondott pénteken a török katonai felső vezetés a kormánnyal kialakult éles vitája miatt – jelentette több televíziós csatorna.

MNO
2011. 07. 29. 20:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A posztjukról távozók között van a vezérkari főnök, valamint a légierő, a haditengerészet és a szárazföldi erők parancsnoka is. A példátlan döntés közvetlen előzménye – az utolsó csepp a pohárban – állítólag az, hogy a kormány beleszólt a legfelső katonai tanács előléptetési terveibe, mert a hadsereg olyan tiszteket is elő akar mozdítani, akiket a hatóságok összeesküvés vádjával bíróság elé állítottak és bebörtönöztek.

A vádhatóság szerint a katonák egy csoportja 2003-ban meg akarta dönteni Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök iszlamista gyökerű kormányát. A 163 aktív és nyugalmazott tiszt mellett párhuzamosan mintegy 400 másik embert, köztük akadémikusokat, újságírókat és politikusokat is gyanúba fogtak a Pörölycsapás és az Ergenekon-ügyben. Egy bíróság pénteken vádat emelt 22 tiszt, köztük tábornokok ellen is, mert a feltételezések szerint internetes kampányt folytattak a kormány megingatása céljával.

A fegyveres erők hagyományosan a laikus állam hívei, és a vezetőik közül sokan arra gyanakszanak, hogy Erdogan és pártja, az Igazság és Fejlődés (AK) titokban iszlamizálni szeretné Törökországot, és vissza akarja szorítani a hadsereg politikai befolyását. Az AK ezt tagadja. A párt idén júniusban sorban harmadszor nyerte meg a parlamenti választásokat.

A miniszterelnöki hivatal az első reagálásában azt állította, hogy nem lemondásról van szó, hanem arról, hogy ezek a tábornokok nyugalomba vonulnak. Az állami hírügynökség viszont idézte Isik Kosaner vezérkari főnököt, aki azt mondta, hogy lemond, mert „ennek látja szükségét”. Őt 2010-ben három évre nevezték ki erre a posztra.

A vezérkari főnök a napokban több megbeszélést is tartott Erdogannal és Abdullah Gül államfővel a legfontosabb előléptetésekről, amelyek a jövő héten, a legfelső katonai tanács ülésén lesznek esedékesek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.