Lopással vádolják a neves történészt

Per kezdődik Barry Landau történész ellen, mert az amerikai elnökök specialistájának számító szakember a vádak szerint történelmi dokumentumokat lopott el múzeumokból.

MNO
2011. 07. 29. 13:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 63 éves kutatót és 24 éves asszisztensét ötévi börtön fenyegeti összeesküvés és tízévi szabadságvesztés lopás miatt. A vádak szerint tucatnyi történelmi dokumentumot loptak el marylandi és New York-i múzeumokból, és ezeket el is adták. Az eltulajdonított papírok közül több másolat, de kéziratok is vannak a hiánylistán. Van, amelyik Franklin Delano Roosevelt elnöktől származik, ezt az elnök nevét viselő New York-i könyvtárból lopták el.

Ha igazak a vádak, a történész asszisztense segítségével a New York Historical Societyt is kifosztotta, és elvitték Benjamin Franklinnek, az amerikai alapító atyák egyikének 1780. április 1-jei keltezésű levelét. Baltimore-ban hatvan dokumentumot loptak el, többek közt egy olyan papírt, amelyet Abraham Lincoln elnök írt alá. Összességében az eltulajdonított dokumentumok értéke eléri a hatmillió dollárt. A történész tévéműsorok gyakori meghívottja volt, több elnökkel is személyes kapcsolatban állt. Internetes oldalán öt elnökkel készült közös fotói láthatók. Dokumentumgyűjteménye több mint egymillió darabos.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.