Majdnem ötvenen kapnak új esélyt

Közel félszáz, különböző okok miatt foglalkoztatási szempontból hátrányos helyzetben lévő ember képzése valósul meg több mint ötvenmillió forintból Jászfényszarun – jelentette be a nyitórendezvény sajtótájékoztatóján a projekt vezetője.

MNO
2011. 07. 29. 18:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovács Béláné Pető Magdolna elmondta: az előkészítéssel júniusban indult és másfél éven át tartó képzésben 45, munkalehetőséggel nem rendelkező, alacsony vagy elavult, nem piacképes iskolai végzettségű ember vehet részt. Közöttük jelentős arányt képviselnek majd a nők és a roma származású lakosok. A részletekről szólva a projektvezető kifejtette: eddig mintegy 160 kérdőívet töltöttek ki az érintettek. Az oktatás tematikája részben az ezekben, valamint a személyes beszélgetések során megfogalmazódó igényekhez igazodik.

A projektvezető szerint ezenkívül a későbbiekben mindenki számára egyénre szabott fejlesztési és szolgáltatási tervet készítenek, amelynek része a szociális, állampolgári, munkavállalói és önálló életvezetési készségek, a tanulási és munkamotiváció, valamint a kulcskompetenciák, ezen belül is kiemelten az írási, olvasási és számolási ismeretek erősítése. Mindemellett az oktatók hangsúlyt fektetnek a kiválasztottak beszédkészségének, kreatív gondolkodásának, döntéshozatali, tanulási, együttműködési és problémamegoldó képességének, felelősségérzetének, illetve önértékelésének fejlesztésére is.

A kurzus fő feladatai közé tartozik továbbá az álláskeresés, a munkavállalás, a tanulás során kialakult rossz beidegződések megváltoztatása és a résztvevők elhelyezkedését gátló alapvető problémák kiküszöbölése – hangsúlyozta Kovács Béláné Pető Magdolna, aki példaként említette: támogatást nyújtanak egyebek mellett az általános iskolai végzettség megszerzésében, felzárkóztató oktatás elvégzésében, a szakképzésbe való bekapcsolódásban, valamint olyan szolgáltatások elérhetővé tételében, mint az egészségügyi, illetve napközbeni gyermekellátás, a pályaalkalmassági vizsgálat vagy éppen a rehabilitációs programok.

Az egyéni fejlesztési tervben meghatározott célok elérését követően pedig minden résztvevő sorsát további 6 hónapon át nyomon követik. Ők ennek köszönhetően a szakemberek bevonásával megvalósuló, személyre szabott képzés segítségével esélyt kapnak az önálló életvitel megteremtésére, valamint foglalkoztathatóságuk és társadalmi beilleszkedési képességeik javítására – fogalmazott a projektvezető.

Jászfényszaru önkormányzata és a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság konzorciuma a programot a Társadalmi megújulás operatív program (TÁMOP) révén korábban elnyert, közel 54 millió forintos állami és európai uniós pályázati forrásból finanszírozza – közölte.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.