Már nem lehet dobálni a rizst

Egyre több olaszországi anyakönyvi hivatalban és templomban tiltják be az esküvők után eddig hagyománynak számító rizsdobálást. A döntést a környezet- és állatvédők is helyeslik.

MNO
2011. 07. 23. 6:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fejenként harmincöt euróra bírságolta a városházát elhagyó ifjú párt ünneplő rokonságot a szicíliai Castelvetrano polgármestere. Megszegték azt a héten életbe lépett rendeletet, mellyel az esküvőkön tilossá vált rizsszemeket szórni a feleség és férj fejére. A bőséget, gyermekáldást, szerencsét jelentő hagyomány nélkül Itáliában elképzelhetetlennek tartják az esküvői szertartást, a sajtónak magyarázkodó polgármester szerint azonban puszta szemetelésről van szó. A 35 eurós (9500 forint) büntetés sem elég a minden esküvő után hátrahagyott rizshalom eltakarítására – mondta. Tilos minden más dobálása is, legyen ez színes konfetti vagy virágszirom – a legújabb olasz esküvői divatot követve. A szicíliai városvezető nincs egyedül: egyre több önkormányzat és templom hoz hasonló döntést. A rizsföldekről híres Pó-alföldi Saluggiában már 2009-ben betiltották a fehér szemek hajítását. A megtakarított rizst Afganisztánba küldték az éhező lakosságnak. Róma templomaiban a plébánostól függ, engedélyezi-e a rizsdobálást: gyakran azonban maga a házaspár mond le róla az esküvői költségként felszámított takarítási díj miatt.

A rizs- és papírszirom-hajítást a környezetvédők is régóta ellenzik, a madarakat a rizsszemek okozta fulladástól féltő állatvédőkkel együtt. Honlapjaik azt tanácsolják, a rokonok fújjanak szappanbuborékot a házaspárra, de ez még nem terjedt el. Az viszont igen, hogy a családtagok az esküvő után összetakarítják a szétszórt szemeket.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.