Már téma a kancellárkérdés Németországban

Két évvel a parlamenti választások előtt máris megkezdődött a kancellárkeresés Németországban.

MNO
2011. 07. 09. 16:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hivatalban lévő Angela Merkel konzervatív kancellár egy hétvégi interjúban bejelentette, hogy 2013-ban ismét harcba száll a tisztségért. Merkelt 2005 őszén választottak meg először, és 2009-ben másodszor Németország kancellárjának. Az ország háború utáni történetében ő az első nő a kormány élén, egyben pedig az első olyan kancellár, aki az egykori NDK-ból érkezett.

Az örök rivális, jelenleg ellenzékben lévő Német Szociáldemokrata Párt (SPD) ugyancsak szombaton azt hangoztatta: olyan kancellárjelöltet állítanak, aki Merkelt minden bizonnyal kiüti majd a nyeregből. Az SPD nevet nem közölt.

A kancellári tisztségért való párharc az egyik fő belpolitikai témává vált Németországban. Mindennek különös aktualitást ad, hogy az Angela Merkel vezette, konzervatív-liberális kormánykoalíció népszerűsége a mélypontra süllyedt. Merkel pártja, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) ugyan még mindig a legtámogatottabb párt az országban, a koalíciós partner Szabad Demokrata Párt (FDP) viszont valószínűleg be sem jutna a Bundestagba, ha Németországban most előre hozott parlamenti választásokat tartanának.

Az ellenzéki Zöldek ugyanakkor minden korábbi támogatottsági rekordot megdöntve a második helyre jöttek fel, megelőzve még az ugyancsak ellenzéki szociáldemokratákat is. Ily módon egy mostani választás esetén – a felmérések szerint – az ellenzék „utcahosszal” nyerne.

Németország legnépszerűbb politikusa jelenleg a volt szociáldemokrata pénzügyminiszter, Peer Steinbrück. A sajtó szerint ő a szociáldemokratáknak az a képviselője, aki a legnagyobb eséllyel vehetné fel a harcot Merkellel. De népszerűbb a hivatalban lévő kancellárnál az ugyancsak volt szociáldemokrata külügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier, aki jelenleg az SPD Bundestag-beli frakciójának vezetője. Megfigyelők szerint az esélyes ellenjelölt kettejük közül kerülhet ki.

A Zöldek „szárnyalásával” a német belpolitikában az elmúlt időszakban ugyanakkor több tabu dőlt meg. A környezetvédő párt Németország háború utáni történetében először immár tartományi miniszterelnökkel rendelkezik, így megfigyelők szerint nem kizárt, hogy 2013-ban az országnak „zöld” kancellárja lesz. Mint ahogy nem kizárt az sem, hogy az eddigi politikai „házasságok”, azaz a hagyományos koalíciók helyébe új lép, és Németországnak nem konzervatív-liberális és nem is szociáldemokrata-zöld, hanem adott esetben a konzervatívokból és a Zöldekből álló kormánya lesz.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.