Másfél millióan laknak egy híd alatt

Másfél milliós denevérkolónia lakik egy híd alatt Texas államban Austin városában, és esténkénti kirajzásuk egyre népszerűbb program úgy a helyi lakosság, mint a külföldiek körében.

MNO
2011. 07. 31. 8:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idén aszály tikkasztja Texast, emiatt megfogyatkoztak a rovarok, a denevérek kedvenc „fogásai”. A bőregerek éhesebbek, és hogy eredményesebben vadászhassanak, korábban kezdik éjszakai műszakjukat, már napnyugta előtt kirajzanak a híd alól. Ezt a hatalmas felhőt járnak megcsodálni az emberek. A denevérsereg oly népes, hogy sötét „felhőzete” még a helyi időjárási radaron is feltűnik. A

texasi gazdák nagy barátai a denevéreknek, amelyek rovarölő napszámosaik, vagy inkább „éjszámosaik”. Átlagosan ezer tonnányi rovart „vonnak ki” véglegesen a „légi forgalomból” minden éjjel.

Texasban él a világ legnépesebb, 20 millió példányosra becsült denevérkolóniája. A bőregerek a telet Mexikóban töltik. Austin városába amúgy csak az 1980-as években fészkelték be magukat, azt követően, hogy a 70 esztendős hidat gerendákkal erősítették meg, amivel akaratlanul remek szálláshelyet teremtettek denevéreknek.

Az emberek először idegenkedtek a „minivámpíroktól”, ám hamarosan megbarátkoztak velük. Mostanra már termetes denevérszobor is díszeleg a városban az éji rovarölők tiszteletére, Austin hivatalos itala pedig a vodkából és Martiniból kevert Batini (angolul a denevér=bat).

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.