Még tovább súlyosbodhat a helyzet

Egész fasorokat, összesen 106 670 fát vágtak ki az elmúlt nyolc évben a cseh országutak mellől – figyelmeztetnek az Arnika nevű természetvédelmi szervezet aktivistái.

MNO
2011. 07. 29. 16:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cseh regionális közlekedési hivataloktól begyűjtött adatok szerint a másod- és harmadrendű utak mellől eltüntetett fák helyére mindössze 63 196 újat ültettek vissza. „Ráadásul az új növények egy részét nem is az utak mellé, hanem például parkokba telepítették” – mondta el Zora Kasikova, a szervezet szóvivője.

Az adatokból egyértelműen kiderült, hogy egész fasorok tűntek el a cseh vidékekről. A kivágott fákkal egy Prágától Rómáig vezető képzeletbeli útvonal mindkét oldalát be lehetne ültetni, ha a növények húszméterenként állnának egymástól – érzékeltette egy példával a helyzet súlyosságát a szóvivő.

Az út menti fasorok kivágása a közép- és dél-csehországi régiókban volt a legdrasztikusabb. Az ország középső része ugyanakkor azon területek közé tartozik, ahol több új fát ültettek vissza, mint amennyit előzőleg kivágtak.

Az Arnika már több mint hét éve követi figyelemmel az út menti fakivágásokat. A probléma 2006-ban indult növekedésnek, amikor a útkezelő szervek nagyszabású fakivágásba kezdtek, amelyet két évvel később megismételtek. A helyzet 2009-ben enyhült valamelyest, amikor a parlament törvénnyel kötelezte az illetékeseket a kivágott zöldnövényzet helyének újra beültetésére.

Az Arnika jelenleg a cseh közlekedési minisztérium legújabb törvénymódosítási javaslata miatt aggódik, amely lehetővé tenné az útkezelők számára, hogy speciális engedély nélkül vágják ki az út menti fasorokat. Amennyiben a változtatásokat elfogadják, akkor a helyzet tovább fog súlyosbodni – figyelmeztetnek a természetvédők.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.