Megelőzték őket, így elhagyják a szigetet

Távozik a japán piacról a Nokia. A finn mobiltelefon-gyártó júliusban bezárja utolsó tokiói boltját is, ahol még árusítottak Nokiákat, mégpedig a méregdrága, 250 ezer dolláros Vertu luxuskészülékeket.

MNO
2011. 07. 07. 17:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A finn vállalat igazából sohasem volt sikeres Japánban, ahol az Apple iPhone készülékei igen népszerűek, és kelendőek a piacon a japán márkák, így például a Sharp telefonjai is. A Nokia általában véve is komoly értékesítési gondokkal küzd. Az egykori vitathatatlan piacvezető előnyét rohamos léptekben faragja le a konkurencia, elsősorban az iPhone, illetve más gyártók hasonló kategóriás készülékei. A Nokia szorult helyzetében áprilisban hétezer fős létszámcsökkentést jelentett be, valamint nemrégiben szoftverfejlesztési együttműködésre lépett a Microsofttal. A Nokia a Microsoft operációs rendszerével kívánja megállítani részesedésének csökkenését az okostelefon-piacon, ahol az iPhone és más gyártók Android operációs rendszeren futó készülékei vették át az uralkodó szerepet.

A Nokia piaci részesedése az idei első negyedévben 29 százalékra esett a tavalyi 33 százalékról. A finn társaság 1998 óta piacvezetőnek számított a bevételeket tekintve, mígnem az idei első negyedévben az Apple megelőzte. Egyszerűbb modelljeivel piacvezető a feltörekvő térségekben, Indiában és Kínában, ami biztosítja számára a világpiaci vezető szerepet is. Az Android operációs rendszer támadásától azonban ezek a térségek sem mentesek, és erősen szorongatják a Nokia eladásait. A finn gyártónál nemrégiben azt közölték, hogy csökkentik jelenleg is futó modelljeik árát Európában, többek között a csúcskategóriában. Így például a Nokia N8, a Nokia C7 és a Nokia E6 készülékek is egyaránt tizenöt százalékkal lesznek olcsóbbak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.