Meglepetést okozott, hogy lassult

Meglepetésre lassult az euróövezeti infláció júliusban – derült ki az Eurostat pénteki gyorsbecsléséből, amelynek nyomán bizonytalanabbá vált, hogy mikor emelhet kamatot az Európai Központi Bank (EKB).

MNO
2011. 07. 29. 12:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A júliusi fogyasztói árak 2,5 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest a júniusi 2,7 százalék után. Elemzők a júniusival megegyező éves inflációra számítottak.

Az Eurostat gyorsbecslésében nem közöl a fogyasztói árak havi változására vonatkozó számokat. Az EKB július 7-én emelt kamatot, idén másodszor, részben a magas infláció miatt, amely meghaladja a két százalék körüli célját.

Az Eurostat júliusi inflációs adata azért is meglepő, mert a legerősebb európai gazdaságban, Németországban ugyancsak nem végleges számítások szerint az infláció három hónapja legmagasabb szintre, 2,4 százalékra nőtt a júniusi 2,3 százalékról, elsősorban a nyersolaj áremelkedése miatt.

A szakértők szinte biztosra vették, hogy az EKB szeptemberben 1,75 százalékra emeli az irányadó kamatot a jelenlegi 1,50 százalékról. A nemrég közölt nem végleges júliusi német inflációs adat is alátámasztotta ezt a várakozást.

A júliusi euróövezeti inflációra vonatkozó pénteki adat, illetve az a csütörtöki bejelentés, hogy júliusban romlott az euróövezet gazdasági hangulatindexe, változtatott a szakértők várakozásán, többen most úgy vélik, hogy rövid időn belül kétséges egy újabb EKB-kamatemelés. A majdnem két évig rekordalacsonyan, 1,00 százalékon tartott kamatlábat áprilisban emelte először az EKB kormányzótanácsa.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.