Mégsem öntötték le savval, megkönyörült az áldozat + Kép

Az utolsó pillanatban kegyelmezett meg korábbi támadójának egy iráni nő. Ameneh Baghrami visszavonta a megtorló ítéletet, amely szerint meg kellett volna vakítani azt az embert, aki még 2004-ben savat öntött az arcába. A bíróság ítélete szerint a támadót savval kellett volna megvakítani.

MNO
2011. 07. 31. 16:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ameneh Baghramit 2004-ben azért öntötte le savval egy férfi, mert a nő visszautasította házassági ajánlatát. Baghrami maradandó sérülései mellett látását is elveszítette. A bíróság a megtorló büntetés iszlám törvénye szerint 2008-ban arra ítélte a támadót, hogy az ő szemébe is savat cseppentsenek. Az ítéletet az utolsó pillanatban vonták vissza, erre csak Baghraminak volt joga.



(Fotó Reuters)

Sosem akartam, hogy végrehajtsák az ítéletet. Csak annak megszületése volt fontos. Soha nem akartam bosszút állni Mohavedin – mondta az egykori áldozat.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet is korábban többször is kérte Iránt, hogy ne szabják ki az ítéletet. A megvakítást egy kórházban, orvosi felügyelet mellett végezték volna.

Azért mentünk oda, hogy végrehajtsuk az ítéletet, amit senki nem akart elvégezni. Az ügyész engem jelölt ki arra, hogy megtegyem, de az utolsó pillanatban Ameneh meggondolta magát. Korábban nem említette, hogy ezt szeretné tenni és elég jól ismerjük ahhoz, hogy tudjuk, nem érezte volna jobban magát – mondta a nő testvére.

A férfi csak a látását őrizhette meg, a szabadságát nem, 12 éves börtönbüntetéséből hetet már letöltött, ha pedig nem fizet, a büntetés lejárta után sem hagyhatja el a rácsokat.

A szemet szemért – azaz a lex talio – elvét Iránban gyilkosság esetén is használják. Az áldozat családja kérheti a kivégzést, vagy ennek ellenértékeként anyagi kártérítést. Ameneh Bahrami 150 ezer eurót követel támadója családjától, hogy ebből fedezhesse az azóta is tartó kórházi kezeléseket.

(hírTV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.