Megszületett, de a nemét egyelőre nem tudják

A látogatók szeme láttára adott életet utódjának kedden a Nyíregyházi Állatparkban élő két nőstény borjúfóka (Phoca vitulina) egyike; a sóstógyógyfürdői intézményben világra jött bébi az első, fogságban született fóka Magyarországon.

MNO
2011. 07. 20. 19:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tízéves nőstény több mint tíz hónapos vemhesség után hozta világra tíz kilogrammos utódját, és az első pillanattól gondoskodóan neveli a csöppséget – tájékoztatta Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark szóvivője szerdán az MTI-t. Az újszülött nemét a szakemberek egyelőre nem tudják megállapítani, mivel a hasüregben elhelyezkedő ivarszervek ilyen korban még nem láthatók.

Az állatparkban két felnőtt nőstény és egy hím borjúfóka él, és a kicsivel együtt vannak immár összesen négyen. A sajtóreferens közlése szerint sem az anya, sem a fókabébi nem zavartatta magát a látogatóktól, akik ámulva nézték végig a problémamentesen és gyorsan lezajló szülést. Az egyik látogató kamerájával dokumentálta az eseményt, a felvételt pedig felajánlotta a park számára. Az esemény zoológiai szenzáció is egyben, mivel a több mint 150 éves magyar állatkerti történelemben eddig nem jegyeztek fel fókaszülést. A szárazföldön világra jött kicsi születése után két órával már követte anyját a vízben, és otthonosan mozgott a számára addig ismeretlen közegben. Bár a fókák sok mindenben alkalmazkodtak a vízi életmódhoz – testük áramvonalas, orrnyílásaik zárhatók, végtagjaik pedig úszókká módosultak –, elléskor mégis a partra kell jönniük – mondta Révészné Petró Zsuzsa.

A bébit az anya az első hat hétben a tehéntejnél tizenkétszer zsírosabb fókatejjel táplálja, amelynek köszönhetően a szoptatási időszak végére a jövevény testsúlya a duplájára fog nőni, hosszúsága viszont nem változik – tette hozzá a sajtóreferens. Az Atlanti- és a Csendes-óceán északi vizeiben honos, 50-170 kilogramm súlyú és 120-200 centméteres állat testét a vizek alacsony hőmérsékletétől vastag bőr alatti zsírrétege védi meg. Bár mechanikai védelmet és tápanyagraktárt is jelent az állat számára, legfontosabb azonban a hőszigetelő szerep. Az emlősállatok világában a fókáknak van a legsűrűbb, leginkább zsírdús teje, mert a borjaknak gyorsan kell hőszigetelő zsírréteget növeszteniük. A ragadozó állat a nap nagy részét vadászattal tölti a vízben, táplálékát halak, rákok, kagylók és más puhatestűek alkotják. A zsákmány felkutatásában a fókát érzékeny bajusza segíti.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.