Megtalálták a holokauszt-emlékmű ellopott darabjait

Megtalálták a zalaegerszegi holokauszt-emlékműről ellopott elemeket; a rendőrök elfogták és őrizetbe vették a bűncselekmény elkövetésével gyanúsított zalabaksai férfit – közölte a rendőrség csütörtökön az MTI-vel.

MNO
2011. 07. 07. 14:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az MTI-nek elmondta; a Göcseji úton levő holokauszt-emlékmű rongálásáról a zalaegerszegi zsidó hitközség elnöke hétfőn tett bejelentést. Az alkotásról több elemet – bronzból készült bőröndöt, valamint egy cipőt – is lefűrészeltek és elvittek. Az emlékműben több mint 200 ezer forint kár keletkezett, az emlékhely megrongálása pedig további károkkal járt.

Salamon Róbert hozzátette; a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság munkatársai szerdán elfogtak és őrizetbe vettek egy zalabaksai férfit, aki megalapozottan gyanúsítható a bűncselekmény elkövetésével. A rendőrök megtalálták és lefoglalták az eltulajdonított szoborelemeket is.

Siklósi Vilmos, a helyi zsidó hitközség elnöke az MTI kérdésére korábban azt mondta; az alkotást 2005-ben avatták fel, azóta tizennyolcadik alkalommal fordult elő, hogy megrongálták vagy meggyalázták. A sorozatos rongálások miatt a város önkormányzata kivilágíttatta, és 2010 szeptemberében térfigyelő kamerát is elhelyeztetett a köztéri alkotás közelében.

Az emlékművet a holokauszt 60. évfordulóján állították a zsidó áldozatok emlékére a zalaegerszegi zsidó temető előtti parkban. A bronzzal díszített emlékművön annak a 868 zalaegerszegi polgárnak a neve olvasható, akiket 1944-ben hurcoltak el koncentrációs táborokba.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.