Mindenki az aranyba menekül

Rekordszintre emelkedett „a válság valutájaként” is emlegetett arany iránti kereslet – közölte az Aranypiac.hu.

MNO
2011. 07. 25. 12:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Aranypiac.hu. szerint Európát és az Egyesült Államokat is egyre veszélyesebb adósságválságok sújtják, ezért a befektetők a bizonytalanság elől menekülve megvonják bizalmukat a dollártól és az eurótól, kiútként pedig az aranyba fektetik pénzüket, Magyarországon is egyre többen veszik a sárga nemesfémet fizikai formában.

Az euróövezet döntéshozói már hónapok óta keresik a megoldást az adósságproblémára, de az eddigi mentőprogramok nem vezettek átütő sikerre. Európa azonban nem az egyedüli „tűzfészek”, az Egyesült Államokban továbbra sincs egyezség a republikánusok és a demokraták között a törvényben szabályozott állami adósságplafon megemelését illetően. Kompromisszum hiányában viszont augusztus elején a világ legnagyobb gazdaságára is a fizetésképtelenség várhat. A hitelminősítőknek nem marad más, mint nyíltan azzal fenyegetni, ha hamarosan nincs előrelépés, akkor leronthatják az Egyesült Államok adósbesorolását – vélik az Aranypiac.hu szakértői.

Az internetes lap szerint azonban valójában nem is az Egyesült Államok államcsődje lenne a legaggasztóbb, hiszen a két párt az utolsó pillanatban meg fog egyezni egymással, sokkal nagyobb veszélyt jelent a dollár stabilitására a megemelt adósságplafon által adott felhatalmazás a további korlátlan pénzkibocsátásra. A biztonság iránti igény mindezek fényében elsöprő lendülettel érkezik a nemesfémek piacára – állítja az Aranypiac.hu.

A befektetőkön kívül számtalan egyedi vásárló is megjelent, a legújabb „nemesfémpiaci rally” pedig az elmúlt héten is folytatódott. Az arany árfolyamának technikai elemzéséből kiolvasható, hogy az elmúlt néhány napban az árfolyam stabilan beállt egy 1586 és 1600 dollár környéki szint közötti szűk sávba. Fontos megemlíteni, hogy bár a csütörtökön megrendezett brüsszeli válságtanácskozás kissé oldotta a piaci feszültségeket, de a jegyzéseket megingatni egyáltalán nem volt képes – olvasható az Aranypiac.hu elemzésében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.