Mindkét fél békét és stabilitást szeretne

Kína és a Fülöp-szigetek egyetért a béke és a stabilitás védelmében a Dél-kínai-tengeren – állítja a Hszinhua hírügynökség a kínai és a Fülöp-szigeteki külügyminiszter találkozója után kiadott pénteki hírében. <br />

MNO
2011. 07. 08. 18:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két fél ígéretet tett arra, hogy közös erőfeszítésekkel törekszik a Dél-kínai-tenger szigeteivel kapcsolatos vitájuk rendezésére. Ennek alapjául a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) és Kína által 2002-ben elfogadott nyilatkozatban foglaltakat tekintik.

Ázsia fejlődő országaiként Kínának és a Fülöp-szigeteknek közös küldetése gazdaságának fejlesztése és népe életkörülményeinek a javítása – hangoztatta még a jelentés szerint Jang Csie-cse (Yang Jiechi), amikor találkozott Albert del Rosarióval. A kínai hírügynökségi beszámoló Del Rosariótól mindössze annyit idéz, hogy a Fülöp-szigetek kész Kínával javítani a kétoldalú kapcsolatokat a kölcsönös bizalom és a viszonosság szem előtt tartásával.

Kína és a Fülöp-szigetek között az elmúlt hetekben feszültté vált a viszony, mert Manila nehezményezte, hogy kínaiak a Dél-kínai-tengeren a vitatott hovatartozású térségben akadályozták Fülöp-szigeteki halászok tevékenységét. Manila rendkívül hevesen reagált Kína hangsúlyosabb jelenlétére e régióban, melynek szigeteit több más ország is sajátjának tekinti. Az ország elnöke többször is kijelentette, hogy nem fognak engedni a jogaikból, csak azért, mert gyengébbek.

A Fülöp-szigetek támogatást kért Washingtontól is, amire az Egyesült Államok kijelentette: továbbra is stratégiai szövetségesének tekinti. A két ország június végén egy – már előre tervezett – 11 napos tengerészeti hadgyakorlatba kezdett, amit a kínai külügyi szóvivő úgy kommentált: Peking reméli, hogy „az érintett országok több olyan dolgot tesznek, ami elősegíti a térségi stabilitást”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.