Mintaprogram: megszűnt a munkanélküliség a településen

Értékteremtő mintaprogram indult ez év tavaszán négy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen: Komlóskán, Vajdácskán, Tolcsván és Erdőhorvátiban. Ennek részeként a falvakban a helyi közétkeztetés ellátására zöldséget termelnek a támogatásból foglalkoztatott emberek.

MNO
2011. 07. 29. 13:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eddigi munka eredményeit pénteken bejáráson tekintették meg az érintett szakemberek. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár úgy fogalmazott: hasonló, értékteremtő programokra az idén márciusban 300 településnek 2,5 milliárd forint pluszforrást biztosítottak Jó gyakorlatok címmel a közfoglalkoztatásban. Hangsúlyozta: ha a Komlóskán tapasztalt gondolkodásmód gyökeret ereszt az ország más vidékein is, akkor rengeteg ember átmeneti foglalkoztatását lehet majd helyben megoldani.

Köteles László, Komlóska polgármestere (Fidesz) azt mondta: a program segítségével megszűnt a munkanélküliség a településen, sőt a szomszédos falvakból is járnak át dolgozni hozzájuk, húsz embert foglalkoztatnak. Emellett azzal, hogy megtermelik a zöldséget a helyi konyhákra, milliókat spórolnak meg.

A munkákra eddig körülbelül 16 millió forintot fordítottak, ebből mintegy 14 milliót kaptak pályázati támogatásként különböző állami forrásokból. A projekt révén foglalkoztatott húsz ember krumplit és más zöldségeket termeszt. Ezenkívül tüzelőt gyűjtenek, valamint gyepterületet készítenek elő az állattenyésztéshez, amit a jövőben indítanak majd.

A polgármester szerint a program azt célozza meg, hogy a közösség önfenntartóvá válásával a helyi közösség kiszolgáltatottsága csökkenjen.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.