Most az aratásra helyezik a hangsúlyt

A már megszokott kézműves foglalkozások mellett a kézi aratás hagyományait elevenítik fel az idei Nemzetközi Téka Népművészeti Tábor résztvevői Nagykálló-Harangodon.

MNO
2011. 07. 10. 15:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A régió egyik legnagyobb népművészeti jellegű rendezvénye július 27-én kezdődik a szabolcsi kisváros üdülőövezetének tekintett Harangodon – közölte Borsiné Sveda Anita főszervező az MTI-vel.

A programsorozaton az érdeklődők ismét betekinthetnek a különböző kézműves foglalkozások rejtelmeibe: lesz agyagozás, bőrművesség, csipkeverés, csuhézás, fafaragás, gyékényezés, gyöngyfűzés, kemencézés, de emellett elsajátíthatják a kovács mesterség, a nemezelés, a szövés, a vályogvetés, a vesszőzés és a népies játékok készítésének tudományát is.

Az ötnapos rendezvényen – a hagyományokhoz hűen – ismét valamely régi népszokás, néphagyomány felelevenítését tűzték ki célul a szervezők. Míg tavaly egy nyírségi lakodalmat mutattak be annak minden kellékével, addig idén – Szent Jakab havához illeszkedően – a kézi aratás hagyományát rekonstruálják a tábor résztvevői. Egy erre elkülönített szántóföldi területet már bevetettek gabonával, a földet elboronálták, és elkészültek a madárijesztők is. A táborlakók a sarlóval történő aratást, a kévébe kötést, aratókoszorú készítését és az új kenyér sütését elevenítik majd fel.

Az aratás napja hagyományosan az aratóbállal ért véget, így a Téka táborban is a paraszti kultúrából ismert bállal zárják az aratást. A népművészeti tábor tavalyi eseményeire naponta átlagosan mintegy ezren voltak kíváncsiak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.