Most Bin Laden holttestét keresi a modern Indiana Jones

A kaliforniai felfedező, Bill Warren elhatározta, hogy megkeresi Oszama bin Laden tengerbe dobott holttestét, többek között azért, hogy ezzel megbizonyosodjon róla, igazat mondott-e az esetről az amerikai kormány. A dolog érdekessége, hogy vállalkozásában segítségére van az egykori terroristavezér családja is.<br />

Wunderli László
2011. 07. 24. 6:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint két hónappal azután, hogy az amerikai hadsereg speciális erői megölték Oszama bin Ladent és a holttestét a tengerbe dobták, egy kaliforniai felfedező, Bill Warren bejelentette legújabb expedícióját, miszerint meg akarja találni Bin Laden holttestét. Warren – aki évtizedekig templomokban és luxushajókon énekelt, és egy ideig együtt tanulta a színészi mesterséget Arnold Schwarzeneggerrel – most egy búvárcéget vezet és az 1970-es évek óta hajóroncsokat tár fel.

Az expedíció weboldalán (binladenseahunt.com) Warren részletesen kifejti, hogy mi motiválja abban, hogy elutazzon az Arab-tenger északi részére. Véleménye szerint nagyon gyanús, hogy a temetésről készült képeket nem hozták nyilvánosságra.

Egy hazafi az igazságot keresi

„Mivel van tapasztalatom a tenger alatti dolgok megtalálásában, úgy gondolom, hogy ez egy jó alkalom lenne arra, hogy megpróbáljam megkeresni a testet és bebizonyítani, hogy a kormány vajon tényleg igazat mondott-e, mivel a világ fele szerintem nem hisz nekik. Az egyik ok, amiért erre vállalkoztam, az volt, hogy igazi amerikai hazafinak tartom magam. Én csak be akarom bizonyítani, hogy Oszama halott-e vagy sem, már ha tényleg meg tudjuk találni a testét” – vallott motivációjáról a felfedező.

A tengeri felszín átvizsgálásához Warren egy szkennelő szonárt fog használni, ami a rádióhullámok segítségével képes észlelni a tárgyak formáját akár kilencezer láb mélyen is. Egy rádiónak adott interjúban elmondta, hogy leszűkítette a keresést egy ötven négyzetméteres területre, körülbelül ötven mérföldre a parttól befelé. Úgy véli, hogy amint kihajóznak, két-három napon belül rátalálhatnak a holttestre.

Warrennek egymillió dollárra van szüksége a kutatáshoz, aminek összegyűjtésében egyelőre még segítséget vár. Elmondása szerint Bin Laden családja is kapcsolatba lépett vele, akik szintén pénzt ajánlottak neki, illetve éppen ezen a héten azt nyilatkozta, hogy aláírt egy szerződést egy nagyobb Los Angeles-i produkciós céggel, amelyben egy dokumentumfilm és egy sorozat elkészítését is kitűztek célként.

A modern Indy és az aranykincs esete

Egyébként Warren felfedezői karrierje kapcsán érdemes megjegyezni, hogy ő és búvárai találták meg annak a hajónak a maradványait, amely a legelső spanyol hajó volt a kaliforniai vizeken. A legenda szerint 11 millió dollár értékű azték arany volt a fedélzetén, mielőtt darabokra tört volna és elsüllyedt. Ez volt a híres Trinidad nevű hajó, amely körülbelül 1540-ben merült hullámsírba. Mindössze huszonöt lábnyi homok választotta el őket ekkor a Trinidadtől és legendás kincseitől.

„Én egy modern Indiana Jones vagyok” – nyilatkozta akkoriban Warren a San Diego-i televíziós csatornának. Az újságok ebben az időben tele voltak Bill-lel és a roncshajók kincsei utáni kutatásával. Azonban Warrennek nem várt követelményekkel kellett szembenéznie: Kalifornia állam és egy másik szervezet kötelezte egy környezeti hatástanulmány elkészíttetésére – ami körülbelül ötvenezer dollárba került volna – mielőtt megkezdi a roncsok feltárását. Ezen kívül, a kincsek nagy részét köteles lett volna beszolgáltatnia a kaliforniai állam számára. Végül inkább úgy döntött, feladja a kutatást a történelmi hajóroncs után.

Warren Las Vegas-i bárokban lépett fel, mint énekes, miközben tovább kutatott elsüllyedt roncsok után. 1989-ben aztán minden idejét a hajóknak szentelte. Létrehozta a Golden Quest Inc. nevű céget, társaival engedélyt szerzett a Bahamákon elsüllyedt roncsok feltárására és búvártársaival számos régi hajóroncsot fedeztek fel.

1998 óta többször nekifutott a választásoknak is, hogy bekerüljön a kongresszusba, ez azonban egyszer sem sikerült neki. Lehet, hogy ha megtalálja Oszama bin Laden holttestét, nagyobb eséllyel pályázik majd a politikai babérokra is.

(latimes.com. news.discovery.com, binladenseahunt.com)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.